ÄT ekologiskt i Vasastan!

Trött på tråkiga matvaror, ledsna grönsaker och halvmogna frukter? Vill du göra medvetna köpval och mumsa på snacks som är bra både för miljön och din egen hälsa? Ekoaffären Eat! bjuder på en matupplevelse som är både hälsosam och fylld med överraskningar. I den spatiösa affären på Tegnérgatan 3 kan Vasastansbor njuta av Sveriges största dagligvaruhandel med ett fullsortiment av enbart miljövänliga varor.

 

Den rosa flaggan med affärens logo viftar stolt och dominerar över gatan med sitt glada budskap: ÄT! När man kommer in i butiken, förstår man direkt varför ägarna har valt att sätta ett utropstecken i namnet. Det rika urvalet av produkter skriker direkt efter att bli testade. Färgglada förpackningar och exotiska namn frestar till shopping utöver det som de vanliga mataffärerna bjuder på. Exotiska namn som ’’Beso’’ på en Mexikansk agavesirap eller ’’Zen’’ på en lakritssort lockar även mer. Inne på Eat! kan man välja från tiotals sorters choklad och te, dofta på färgglada grönsaker eller köpa en färdig matlåda med de färskaste råvararona. Och det bästa av allt: alla produkter är ekologiska och kommer från noggrant utvalda källor.

1

De glada medarbetarna på Eat! välkomnar kunder som strömmar in i affären en tidig lördag förmiddag. Det är också många som väljer att göra relativt stora inköp här.

 

– Vi har funnits här i åtta år redan och sedan första början har intresset vuxit enormt- berättar butiksbiträdet, som själv har jobbat på Eat! i cirka tre år. – Många av vara kunder bor i området, men flera reser från hela stan för att få tag i de bästa produkterna. Eat! står för kvalité och riktig eko, som för många betyder mer en bara mat, det blir en hel livsstil.

 

Det är inte bara mat som man kan handla på Eat! Med organisk kosmetika såsom eleganta franska tvålar och japanska body lotions kan du skämma bort dig själv, medan sådana varor som ImseVimse flanellblöjor underlättar vardagslivet.

3

– Huvudidéen är att man ska kunna handla allt här, precis som på vilken livsmedelsbutik som helst, säger tjejen bakom kassan. – Att handla ekologiskt ska vara enkelt och tillgängligt, samtidigt som det blir en investering i egen hälsa och miljön. Vi säljer superfood och kosttillskott som till exempel acai, en mängd produkter för allergiker eller veganer, men vi har också ekologiskt kött och färdigmat. Alla kan hitta det som passar deras behov.

 

Utöver affären, bjuder Eat! på ekologisk fika med hemgjorda gröna smoothies, pajer och hälsobollar. Medan man bestämmer om man ska smaska på en japansk algsallad eller dadlar från Bard Valley, kan man testa någon spännande dryck som kambucha, handpressad juice från vår svenska landsbygd eller fair-trade kaffe från Brasilien.

 

Butiksansvarige Håkan Holmgren delar med sig av sina erfarenheter från Eats! historia i Vasastan. Han tycker själva läget för lokalen är extremt viktigt eftersom Vasastan är en stadsdel där det händer mycket och många medvetna människor bor och jobbar just här.

 

-Jag tycker om miljön och omgivningen. Man kan känna stadens tempo här, men ändå vila i en lite mer rofylld stämning, säger han. – Även utformningen av butiken ska vara inspirerande och lite annorlunda mot en vanlig affär och det tycker vi att vi har uppnått i den här vackra delen av Tegnérgatan.

4

Det roligaste för Håkan är att även om Eat! har funnits på adressen i åtta år, så kommer det ändå in nya ”grannar” som upptäcker affären varje vecka. Många kommer in för att lära sig om produktion och skillnader på konventionell och ekologisk mat. Det är glädjande att det finns så många som vill veta mer, ofta för deras egen och familjens hälsas skull.

 

– Det bästa med att driva Eat! är att följa och bidra till utvecklingen av människors hälsa och jordens hållbarhet. Det är också väldigt intressant att träffa alla dessa fantastiska producenter och vara som en brygga till kunder. Eat! vill förmedla den kunskap, engagemang och glädje som finns hos våra leverantörer och producenter, säger Håkan entusiastiskt.

 

På Eat! får man hela den ekologiska världen serverad på en rymlig yta i Vasastan. För boende i området blir en ovanligt bra shoppingupplevelse en vardag.

 

Ekoaffären Eat!, Tegnérgatan 3

 

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.