Babette: En restaurang utanför ramarna

När jag kommer in den lilla lokalen på Roslagsgatan 6, känns det som att jag har klivit rakt in i en utav restaurangerna i området Nopa i San Francisco – den svenska stelheten är som bortblåst. Här finns en öppenhet för spontanitet. Kanske är det den nyskapande kombinationen med pizza och vin som gör det möjligt?

Babette, en restaurang i Sibirien som drivs utav sommeliererna Fredrik Lundberg, Johan Agrell och Jon Lacotte samt köksmästare Olle T Cellton har en meny bestående av pizza, fem till sex förrätter, två varmrätter, ost och dessert. Samt ett 100-tal viner i vinkylen. Både menyn och vinlistan är levande och ändras dagligen.

Babette öppnade dörrarna för första gången i början av 2015 med en idé om att ta hand om människor och servera något gott. Den tanken, tillsammans med det brinnande intresset för vin och pizzaugnen som redan fanns i lokalen, var några utav förutsättningarna för vad Babette skulle – och fortfarande – utvecklas till att bli.

 

2

 

Lokalen har 20 sittplatser samt några till i baren och det är ingen skillnad på vilken veckodag det är här – det är alltid fullsatt. Här blandas stammisar från området med nya besökare från både andra stads- och världsdelar. De tar emot bordbeställningar per telefon men håller en del av restaurangen öppen för spontana besök.

Menyn hålls onekligen levande och ett par, tre rätter byts ut varje dag. Efter fem sex dagar är hela menyn bytt så för den som kommer varje dag finns det alltid något nytt. På pizzamenyn finns en fast pizza och de resterande tre byts ut varje dag.

I restaurangen finns det två eller tre vita pizzor medan de på take away menyn alltid har tomatsås och mozzarella. De vita pizzorna är som godast när de äts direkt medan tomatsåsen håller take away pizzan saftig.

– Att pizzan finns där. Det gör alla lika inför för Babette på något sätt. Alla har en relation till pizza. Sen har vi andra rätter som kanske tilltalar vissa men alla kan alltid gå in och ta en Margherita och ett glas vin. Det bidrar till en härlig dynamik härinne, säger Fredrik Lundberg.

 

3

 

Vinlistan är också levande och ändras varje dag. Den består av ca 100 viner, med en jämn fördelning av röda och vita; det är vad som får plats i vinkylen och de flesta viner tar slut samma kväll. Det finns mycket vin på glas och en god spridning – här kan du hitta viner ifrån en klassisk vingård i Frankrike eller ifrån en underdog i Italien.

– Vi har inte den fysiska möjligheten att ha så mycket vin här och därför får vi tänka ännu mer kreativt med vad som köps in och vissa inköp sker dag till dag. Vi håller oss mer à jour om vad som finns på marknaden. Ett stort brinnande intresse för vin, det är det som grundar sig i den där kylen, berättar Fredrik Lundberg.

Jag får en plats längst inne i lokalen i soffan, och med menyn i min hand bestämmer jag mig för att prova en av de vita pizzorna och ett par smårätter. De andra rätterna i kombination med pizza, gör det intressant. Trots att jag inte är någon vindrickare så väcker den vackra vinkylen min nyfikenhet. När jag lämnar Babette är det med underbara smaker i munnen – och ett öppet sinne efter en effektfull injektion av den tillgängliga kulturen som finns här.

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.