Den amerikanska södern i Vasastan

Aldrig har man sett sin bordsgranne dricka Margaritas till en varmrätt beståendes av friterad kyckling på våffla med lönnsirap. En avslappnad och pluralistisk matkultur hämtad från USA har fått Vasastan att få upp ögonen för den mixade matlagningen. Vi pratar med två av människorna bakom restaurangen Austin Food Works på Norrtullsgatan som har fått vasastansborna att våga testa de mest experimentella maträtterna i amerikanska format.

Austin Food Works inbjuder till allt som förknippas med den sydliga metropolen Austin i hjärtat av Texas. Staden är berömd för sin musikscen men även för en mångsidig matlagning som med sin avslappnade atmosfär har satt amerikanska södern på världskartan. Austin Food Works startades av sex ägare från Texas Longhorn-koncernen med en passion för att förverkliga en ny matlagningsdröm från andra sidan Atlanten. Micke Söderberg och Susanna Karlsson är två av ägarna som med sina uppfinningsrika idéer, restaurangerfarenhet och sejourer i USA nu har lyckats återskapa ett genuint amerikanskt matställe i Stockholm.

En amerikansk restaurang i Stockholm kanske inte är något nytt i mångas ögon, men Austin Food Works är ett unikt koncept som aldrig tidigare har testats. Jämfört med alla stekhus och de andra traditionella amerikanska matserveringarna i innerstan bjuder stället på en härlig kreativ matvariation. Micke Söderberg som är kock och driftansvarig har själv besökt och inspirerats av den stora matscenen i staterna.

– Om det är någonstans i Texas som man hittar en no-limit kultur på maten så är det i Austin. De finns en gigantiskt stor food truck-scen där. Vad som helst kan hända gastronomiskt, säger han.

2

Micke har alltid haft en stor passion för amerikansk matlagning. Lidelsefullt berättar han om hur han under sina 18 år i branschen har förälskat sig i det amerikanska köket. Allt ifrån pancakes och burgare till rökta korvar och barbecue-rostade kycklingar.
– Variation är spännande. Men under tiden som jag var och åt i USA stötte jag faktiskt inte på någon krog som kör så pass stor variation i mixen som vi gör på vår restaurang, man fokuserar snarare på en sak där borta.

Friterad kyckling med en tjock våffla och lönnsirap är bara en av rätterna som får en att haja till när man kollar in den mångsidiga menyn. På samma sätt som hans kreativa uppenbarelser kommer i utryck i köket, skapar maten en autentisk och avslappnad stämning i den gamla matvarufabrikslokalen.
– Man ska gärna dela på maten när man är på Austin Food Works, säger Susanna.
– Vi bygger våra menyer till större sällskap där man vanligtvis tar in flera olika rätter till sällskapet, från förrätter till desserter.

– Det är ofta familjer eller gäng på tio personer kommer hit och beställer in mat gemensamt. Man passar runt och plockar på sig det man är sugen på, berättar Micke. – Vi har väl valt att göra menyn så för att bryta ner sociala spänningar mellan våra gäster. Kan vi få alla att slappna av är det en schysst stämning.

Det är inte bara den amerikanska söderns avslappnade och enkla atmosfär som man vill återkalla inne på Austin Food Works. Lokalens separata bar och den avlånga matsalen med både långbord och avskilda bås sammansmälter enhetligt ihop med musiken, dofterna och inredningsdetaljerna. Rummen fylls av en mysig stämning som man länge vill vistas i.

3

Hängivna matgäster börjar strosa in genom entrén strax efter lunchöppningen klockan elva. Stora aluminiumkorgar med nachos och varma kryddiga spenatblandningar ställs ut på borden. På kvällen fylls baren snabbt av familjer, after work-gäng och grannar som skålar sina ölglas täckta av is. I matsalen fylls samtidigt som vartenda bord fylls upp av stora sällskap med olika smårätter iscensatt av musik och en lättsam amerikansk stämning i lokalen fram till stängning.

– Du kommer att stöta på någonting nytt om du inte har varit här innan. Jag vet inte hur många gånger vi har hört våra gäster säga att maten smakar annorlunda, men att det är jättegott! Vi blandar högt och lågt och starkt och milt. Det är alltid fullpackat med smak och generöst så folk blir alltid mätta, säger Susanna.

– Austin Food Works är inte som alla andra restauranger. Man måste vara lite annorlunda i dag om man ska sticka ut. Vi vågar det, säger hon.
– Ja, jag har då aldrig sätt det på något annat ställe. Men hos oss sitter faktiskt folk och dricker Margaritas till en varmrätt. Det är jävligt fett faktiskt, vi har verkligen lyckats skapa en miljö där folk vågar prova något nytt, säger Micke.

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.