Domino – charmig lampdestination i klassiska antikkvarter

På krönet av Upplandsgatan, ett stenkast från Tegnérlunden och lite avsides från det cluster av antikaffärer som samlat sig i området mellan Odengatan och Observatoriegatan, ligger Domino Antik, som har funnits på ungefär samma adress sedan 1990 och nu främst specialiserar sig inom art deco-föremål och exklusivare lampor från 1930- och 50-tal.

Butikens historia sträcker sig ända tillbaka till 1982, då Henrik Haverman, en av de nuvarande ägarna, startade sin första affär i en liten källarlokal på Söder. Henrik, som redan som barn hade sålt serietidningar på Skärholmens loppmarknad, började med just tidningar och leksaker. Därefter gick resan via lokaler på Svartmangatan, Drottninggatan, Odengatan och Sibyllegatan, samtidigt som sortimentet utvecklades till att bli vad det är idag: en eklektisk mix av bland annat möbler, lampor, keramik och leksaksbilar, som tidsmässigt sträcker sig från sent 1800-tal och fram till runt 1970.

 

2

 

Butikens nuvarande läge har i sig en intressant historia som antik-destination betraktat. Detta var länge något en bakgata till Stockholms Auktionsverk, vilket fram till 1977 var beläget på Norrtullsgatan vid Observatorielunden. Det är också här i Vasastan som Henrik och hans kollega Per känner sig som mest hemma med sin verksamhet. ”Östermalm var tråkigast”, säger Henrik, ”Den enda månad det gick riktigt bra var månaden innan vi flyttade ut – då hade vi 20 % på allt och folk köpte som galningar”.

 

3

”Jag har alltid haft ett intresse för prylar”, fortsätter Henrik, som redan som tonåring jobbade som utbärare på Stockholms auktionsfirmor och sedan har byggt upp sin kunskap i takt med att företaget har växt. Namnet Domino kom till 1984, då man flyttade in i lokalerna på Svartmangatan (för övrigt det som tidigare var Paul Jacksons första Stockholmsbutik) och syftar på 50-talets tidlösa estetik – bland annat Stig Lindbergs berömda askkopp.

Lokalen på Upplandsgatan nästan svämmar över av potentiell inredningsglädje. Och färggranna glasobjekt möter stilrenare minimalistiska linjer i vad man skulle kunna kalla ett kreativt och inspirerande kaos. ”Man får fiska på djupa vatten för att hitta de rätta sakerna”, säger Henrik och berättar att han gärna reser utomlands för att söka spännande tillskott till butikens sortiment. ”Vi går mycket på utseendet när vi köper in – precis som folk gör i stort”, fortsätter Henrik och tillägger att det dock alltid är en balansgång mellan estetik och kvalitet, för att få den rätta känslan i blandningen. En del av de inköpta föremålen, främst lamporna, renoveras och repareras sedan av Henrik och Per, innan de sätts ut till försäljning.

 

6

 

I takt med att samhället i stort digitaliseras mer och mer förändras ju även antikbranschen och det handlar numera i allt högre grad om att ligga i framkant och tidigt snappa upp vad folk vill ha, innan konkurrensen har tagit in det. ”På ett sätt var det roligare innan nätet”, reflekterar Henrik och berättar hur man då kunde ge sig ut på inköpsresa genom Sverige och bokstavligen leta igenom lador och bodar efter riktiga guldkorn. Idag sker mycket av handeln, framförallt med mindre objekt, via Internet, där konsumenterna jämför priser och kvalitet på ett helt annat sätt än tidigare. ”När det gäller större föremål, med mer känsla i, tror jag dock att man gärna vill hålla i och känna på dem först”, säger Henrik.

En kund kommer in för att titta på taklampor till sitt nyköpta hus och Henrik poängterar vikten av att matcha takhöjden med typ av lampa och var den ska hänga. ”2.80-3.20 meter är optimal takhöjd. Är det högre eller lägre blir det ofta färre valmöjligheter och svårare att få till det med lampan”, tipsar han sakkunnigt.

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.