Fransk spontanitet på Paname

Östra Vasastan med sina sekelskiftesbyggnader, breda alléer och charmerande smågator kallas ofta för lilla Paris. Det är definitivt någonting i kvarterens avslappnade, klassiska och enkla stil som påminner om den franska Je ne sais quoi. Men det är först efter att restaurangen Paname öppnades i hörnet Hagagatan/Surbrunnsgatan som stadsdelen verkligen börjat förtjäna sitt smeknamn.

 

Bistrot Paname bjuder på allt som förknippas med den vackra staden vid Seine: bohemisk inredning, fantastiskt vin, gudomlig mat och en spontan atmosfär med en liten nypa galenskap. Stället leds av två charmerande fransmän, Michel Eugenie och Noel Guillemain som med sin otvungna och fantasifulla stil lyckats återskapa ett autentiskt Bohème à la France i Stockholm.

2

Medan den mer tystlåtne Noel håller sig till köket och i rask takt förbereder beställningar, välkomnar den mer extroverte Michel sina gäster med sitt varma skratt. Han kom till Sverige efter flera års erfarenhet i restaurangbranschen i Montpellier. Intresset för mat utvecklades tack vare hans mamma som kom från Madagaskar.

 

– Min mamma lagade kreolsk mat som blandar det bästa från alla kulturer: det franska och afrikanska köket med vietnamesiska vårrullar och arabisk couscous. Jag har lärt mig glädjen med att leka med matlagning av henne. Som alla som jobbar här, har jag ingen formell utbildning som kock och följer inga recept. Istället satsar jag på improvisation och kreativ spontanitet, säger Michel.

 

På samma sätt som hans kreativitet fungerar i köket, skapar hans unika personlighet en autentisk och inspirerande stämning. Han stannar till vid alla bord och har livliga samtal om allt från kvartersskvaller till den senaste boken av Michel Houellebecq.

 

– Jag koncentrerar mig åtminstone 1 minut på varje person som kommer. Mitt mål är att alla ska känna sig exklusiva och veta att jag kommer ihåg dem till nästa gång, avslöjar han. – När du kommer hit behöver du inte vara stammis, du blir stammis på en gång. Jag introducerar gäster till mina vänner, hälsar på många på ett franskt sätt, med flera kindpussar.

3

För att bevara den äkta stämningen har han dock introducerat några stränga regler. På Paname serveras ingen alkohol till de under 23. Restaurangen tar inte heller emot bordsbokningar. Enligt Michel bryter det mot hans 3 gyllene principer: allt måste vara spontant, naturligt och lite galet.

 

– Jag har ingen reklam och inget koncept utan tror på att Paname ska utvecklas organiskt. Ibland ringer folk och frågar: Hur är det om en timme? Ingen aning, jag har ingen kristallkula! Kom och se, svarar jag. Och om någon kommer när det inte finns plats, bjuder jag på vin. Tiden flyr alltid lite snabbare med ett glas eller två.

 

Trogna gäster låter inte vänta på sig länge och strax efter öppningen klockan sex är stället fullt. Tunga skålar med moules lämnar köket en efter en. Flitiga servitörer fyller på med nybakad baguette och vatten och gissar allas önskemål. Serge Gainsbourg och Jane Birkin viskar i sin skandalösa Je taime moi non plus i bakgrunden. Mat och musik sitter ihop i den franska kulturen och något som Paname hyllar särskilt mycket.

 

– Ibland har vi liveband som spelar akustiskt. I rummet där bak väntar en gitarr och en kontrabas i fall någon oväntad musiker dyker upp och vill spela. Ofta händer det även att någon klinkar på pianot som står vid baren. Jag fick det från en granne som flyttade till Danmark och skulle kasta det. Jag var självklart tvungen att komma till undsättningen.

 

Michels finaste stunder på Paname har med musik att göra. För några veckor sedan åt den världskända afrikanska musikern Atongo Zimba där och plötsligt blev det en spontan jam session med operasång, jazz, gitarr och afrikansk musik.

Magnifique! Jag glömde att stänga, säger Michel med en glimt i ögat.

4

Med alla Parisreferenser blir man nyfiken på varför ägaren har valt namnet Paname. Självklart har Michel en anekdot om det.

– Det fanns en gång en klubb i Paris förorter som hette Paname. Ett dekadent ställe känt för sin frigjorda atmosfär. Alla kom dit: politiker, gangsters, konstnärer och kurtisaner. Resande företagare från Afrika och Asien gick direkt till Paname när de ankom till den franska huvudstaden. Snart blev uttrycket att gå till Paname en kod för att resa till Paris. Jag ville också ha en restaurang som återspeglar det mest autentiska i Paris, berättar han.

 

Men det finns också en annan förklaring och den är Michels personliga favorit.

– På gammal grekiska betyder Pan allt som är på toppen, såsom panorama, panteon och så vidare. Ame eller ama kan vara en del av ordet pneuma, vilket betyder själ. Så Paname är ett ställe där själen lyfts till toppen. Det är det vi verkligen vill vara.

 

Bistrot Paname, Hagagatan 5

Öppet: Tisdag – fredag kl 17-01, lördag kl 18-01

Tel: 08-31 43 38

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.