Nostalgi på besök hos Erlands

Mittemot Vasaparken uppe på Gästrikegatan finns det en dörr till en parallell verklighet. Här får du som har tröttnat på storstadstumult och stress, kliva in och värma dig i en mysig miljö med 50-tals inredning som väcker en nostalgi som för tankarna till kanske mormor och morfar. Det varma och opretentiösa stället heter Erlands och bjuder på en härlig atmosfär med kreativa drinkar och god mat till mjuka jazztoner.

 

Erlands öppnade i juni 2013 och fungerade i början som ett klassiskt kafé. Med tiden har ägaren Gustaf Forsberg utvecklat utbudet till att även servera cocktails med iögonfallande namn, vad sägs till exempel om en Farmors Frestelse? Nyfikna gäster får välja ut dem ut från menyn som ligger mellan sidorna i 1800-tals noveller.

Början på äventyret har både varit kreativt och utmanande. Som Gustaf berättar, konceptet bakom Erlands är i sin grund både ärligt och enkelt: allt hänger på personlig service och word of mouth som attraherar de bästa kunderna.

– Jag gjorde ingen reklam alls – säger den stolta ägaren. – Det enda jag har kommit på var att skicka inbjudan till öppningen till alla som heter Erland i Stockholm. Det kom 5 stycken av de 110 jag skrev till!

merged2merged1

Spontaniteten har gett resultat och idag kan Erlands skryta med en ansenlig krets trogna stammisar. Enligt Gustaf så är det allt från tjugoåringar till glada pensionärer som mot kvällens slut står och pratar med varandra. Många av dem bor i kvarteret och skapar en familjär atmosfär inne på stället.

– Det är en underbar gata. Jag är glad att Erlands ligger just i Vasastan, det finns en unik avslappnande känsla här, samtidigt som många av mina gäster är väldigt sofistikerade.

Intresset för god mat och fina drinkar går hand i hand med kärleken till musiken. På Erlands kan man lyssna på jazzband live två gånger i veckan. Som allt gott, började det också spontant.

– Vi hade tur från början: det var en leverantör som brukade komma med tomatjuice till oss. Han tyckte om inredningen och sa att han hade ett band, och som började spela hos oss varje tisdag. Sedan började andra höra av sig. Nu kör vi live på fredagar och lördagar.

 

De vackra vintage-inredningsdetaljerna har ägaren handplockat själv. Det tog honom över ett år med intensivt sökande på loppisar, auktioner och internetsidor. Effekten är en klockren blandning av skandinavisk design från 50- och 60-talet med små prylar och kuriosa som bidrar till stämningen. För Gustaf själv är intresset för förflutna tider ett sätt för att återskapa familjens historia. Med ett porträtt av farfar Erland som vaktar över baren, hyllar Gustaf släkten som fick växa upp i en helt annan tid.

merged2

– Farfar Erland föddes 1904. Han gick bort när jag var tretton och jag hann aldrig prata med honom om hur det var att leva i de tiderna. Men jag tror att det har gjort att jag har blivit så intresserad av gammal inredning och musik. Det väckte något i mig. Det här stället är min egen romantisering av 1959. Hade jag hunnit prata mer med mina gamla släktingar så hade jag kanske inte haft samma intresse.

När han blir tillfrågad om det hemliga receptet bakom succén säger Gustaf att allt handlar om en perfekt mix av lagom volym på musiken och bra belysning men framför allt ett sätt att bemöta alla.

– När man möter Max i baren så känner man sig hemma direkt. Vi är så glada för alla som kommer hit att de ska verkligen få veta det. Sedan tror jag på att många förknippar inredningen med trygghet: som hemma hos mormor.

På Erlands känner sig man sig verkligen som i mormors omtänksamma händer. Kocken Alex kommer ut till gästerna och bjuder på tartarkrutonger, Sara rekommenderar de bästa drinkarna som sedan skapas i Max magiska händer. Gustaf och hans personal har lyckats att skapa ett ställe som återspeglar kvarterets anda.

– Jag gillar att vi ligger lite avskiljt säger han. – Jag minns precis vilken kick det var den första gången jag såg någon komma hit med en taxi, bara för att besöka vårt ställe. Nu har rykten om Erlands spridits sig lite mer och jag blir alltid otrolig varm om hjärtat när jag ser att folk rekommenderar oss. På sistone har vi även nämnts i bostadsannonser när lägenheten ligger i samma byggnad som Erlands. Då vet man att man har lyckats, skrattar Gustaf.

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.