Stäng fullskärmsläge

Praktfull våning med bevarad karaktär

På bästa läge intill Odenplan finns denna praktfulla våning på 4 tr. Bevarad karaktär och stor potential, Tidigare bygglov för balkong. Bibliotek med fungerande öppen spis, salong, matsal och flera sovrum. Helt unik möjlighet att skapa sitt drömboende i en representativ fastighet anno 1884. Välkommen på visning!

Lägenhet

Upplåtelseform: Bostadsrätt
Våning: Våningsplan 4 av 5. Hiss finns.
Adress: Västmannagatan 54, 4 tr, 113 25 Stockholm
Avgift: 2 098 kr inkl värme, VA, kabel-TV & bredband
Driftskostnad: 7000 kr/år

Interiör

Antal rum
4 rum + kök

Boarea
122 m², föreningens information

Rumsbeskrivning
. Praktfull våning med bevarad karaktär högt upp i huset på 4 tr. med mycket stor potential och bevarade tidstypiska detaljer. Våningen är genomgående i behov av renovering. HALL Välkommande hall med plats för ytterkläder och förvaring. Hallen öppnar upp mot biblioteket och köket och det finns även en uppfräschad gäst-WC i anslutning med svartvita klinkers på golvet och nymålade väggar i ljus ton. BIBLIOTEK Stort bibliotek med fungerande öppen spis och ingång till matsal, salong och serveringsgång. Plankgolv och ljust tapetserade väggar. Mot Västmannagatan finns 3 rum i fil: Matsal, salong samt sovrum/arbetsrum med flödande ljusinsläpp och utsikt över takåsarna. MATSAL Matsal med skjutdörrar mot vardagsrummet som även kan omdisponeras som sovrum. Bevarad tapet i grön nyans och fiskbensparkett i oljad ek. VARDAGSRUM/SALONG Mitt i våningen ligger vardagsrummet/salongen med stora möjligheter och generösa ytor. Plats för stor soffgrupp och umgänge samt matsalsbord om så önskas. Fiskbensparkett i oljad ek och ljust målade väggar. SOVRUM/ARBETSRUM Från salongen nås ytterligare ett sovrum som idag används som arbetsrum. Serveringsgång i anslutning mellan detta och det större sovrummet mot gården. I serveringsgången finns det praktiska klädkammare och ingång till badrummet. Plankgolv och ljust tapetserade väggar. BADRUM Haklat badrum i ljusa toner med dusch, handdukshängare, förvaringsskåp, handfat och kommod. Mot gården ligger köket samt det större sovrummet som även kan delas av till två mindre och det finns ett äldre bygglov för balkong (behöver förnyas). SOVRUM Rogivande och rymligt sovrum i anslutning till badrum med dubbla ingångar från både serveringsgång mot köket och serveringsgång mot sovrum/arbetsrum. Plankgolv och ljust målade väggar. Tidigare bygglov för balkong mot gården (behöver förnyas). KÖK Stort kök (modell äldre) med fönster mot gården och plats för matlagning samt matsalsbord. Bevarade serveringskåp och ingång från både bibliotek och hall. Platsmatta på golv. Utrustat med spis, fläkt, diskmaskin samt kyl/frys. FÖRRÅD Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bf Sirius 18 U.P.A

Föreningen
Bostadsföreningen Sirius nr 18 u.p.a. är en "äkta förening". Med äkta förening avses att minst 60 procent av taxeringsvärdet för fastigheten ska belöpa på de till medlemmar i föreningen upplåtna bostadslägenheter.

Förvaltning
Hem och Fastighet

Bostadsföreningen äger och förvaltar byggnader och mark inom fastigheten Sirius 18 i Vasastan i Stockholm. Förutom gatufastigheten på Västmannagatan 54 finns även tre fristående gårdshus: 1. En hyreslägenhet. 2. Föreningens gemensamma tvättstuga. 3. Föreningens cykel- och barnvagnsföråd samt soprum.

Det finns 24 lägenheter varav 22 st. är bostäder med andelar i föreningen och 2 st. är hyresrätter.

Föreningen har 2 lokaler i gatuplanet och 3 lokaler i källarplanet som hyrs ut.
Hyran för dessa lokaler justeras i samband med att kontrakten ska förlängas alt. att ny hyresgäst kontrakteras.

Ytor totalt

Medlemsytor totalt = 1,762 m2
Hyresgäster totalt = 89 m2 (ny mätning)
Lokaler mot gatan = 426 m2 (ny mätning)
Totalt för hela fastigheten = 2,277 m2

Styrelsen har för närvarande inte anledning att att föreslå stämman att avgiften ska höjas.

Pantförskrivningar hanteras av styrelsen.

Gemensamma anläggningar o. dy. som ingår i månadsavgiften:
- Tvättstuga på gården (öppen 24/7/365). Bokas på webben samt vissa tider på schema i tvättsugan. Två stycken tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt mangel finns att tillgå.
- Hushållssopor. 5 tunnor är placerade i gårdshuset. Föreningen har inget grovsoprum.
- Cykelförråd i gårdshuset.
- Barnvagnsförråd i gårdshuset.
- Ett förråd/lägenhet placerat i källaren.
- Trädgårdsmöbler på gården med plats för 6 personer med grill (kan också bokas via webben).
- Trappstädning ombesörjes sedan dec 2013 av Maries Puts ochStäd AB.
- Teknisk fastighetsjour, vid svåra tillbud, akutnummer finns på webben eller också tas kontakt med styrelsen.
- Bredbandoch kabel-TV, se nedan.


Bostadsförening (BF)
I några av Sveriges äldre städer utgörs en mindre del av det befintliga "bostadsrättsbeståndet" av s.k. bostadsföreningar (BF). Sirius 18 är en sådan föreningen. Den bildades 1925 Föreningar från den tiden har BF istället för BRF i namnet, följt av u.p.a. Sirius 18 har samma juridiska och ekonomiska status som en bostadsrättsförening och styrs på samma sätt.
Skattereglerna är samma som för bostadsföreningar vad gäller kapitalvinstbeskattning osv. Skillnaden är att dessa bildades innan 1930 då bostadsrättslagen kom. Bokstäverna u.p.a. står för "utan personligt ansvar". Som medlem i en bostadsförening är du på samma sätt som i en bostadsrättsförening utan ekonomiskt eller juridiskt ansvar för föreningens åtagande. Bostadsföreningarna styrs av lagen om ekonomiska föreningar vilken inte är lika väl anpassad till boendefrågor som bostadsrättslagen.
En lägenhet i BF Sirius har samma marknadsvärde som en vanlig bostadsrätt. Det finns bostadsföreningar där "bostadsrätten" är upplåten på begränsad tid vilket inte är fallet för hos BF Sirius 18.
Övrigt. Avdragsrätt för moms. Medlemsstyrd och förvaltad av boende medlemmar.

Andelstal
- Lägenhetens andelstal är baserade på lägenhetens yta.


Lån
- Föreningen har i jan 2014 ca 3 miljoner kr i lån.

Hiss
- Ja. Äldre hiss nyrenoverad 2005 går ända upp till plan 5.

Uppvärmning
- Fjärrvärme (ingår i avgiften).

Vatten
- Kallt och varmt vatten ingår i avgiften.

El
- Varje lägenhet har egen mätare i föreningens el-rum i källaren. Samtliga el-stigare är utbytta och omtrådning i samtliga lägenheter är gjorda 2005-2006.

Gas
- Många av lägenheterna i huset har gasspis.

Eldstad
- Ett antal lägenheter har öppen spis fr.o.m. våningsplan 1.

Kabel-TV
- Grundutbudet från Sappa TV ingår i avgiften.

- Bredband
Samtliga lägenheter har fiberburet bredband, 100 Mb. som ingår i avgiften till föreningen. Riksnet är vår leverantör av bredband och ip-telefoni.


Underhåll och reparationer
- Vertikala/horisontella avloppsstammar inklusive anslutningar till våtrum och kök är utbytta 2005.
- Samtliga våtrum renoverades 2005.
- Fasader mot gården renoverade år 2003.
- Samtliga plåttak renoverades 2000.
- Nya el-slingor på taket för att minska snöröjning installerades 2006 tillsammans med nya anpassade stuprör med el-slingor.
- Hela elnätet utbytt 2005. Nya proppskåp och el-mätare 2005. 3-fas i samtliga lägenheter. - Energiboxar har ersatt de nya el-mätarna 2008.
- Byte av gårdsbjälklag i källaren gjordes 2009. I samband med detta fick också gården en ny ytbeläggning och ett nytt gårdshus byggdes för soptunnor, cyklar och barnvagnar.
- Trapphusrenovering 2013.

Ekonomisk plan upprättad 2006

Hemsida www.sirius18.se

Fastighetens byggår: 1884
Fastighetens värdeår: 1974

Godkänns juridisk person som köpare
- Nej.

Parkering
- Gatuparkering på stadens mark, så kallad "Boendeparkering". Avgiftsbelagt enligt stadens tariff.

Inför ett köp eller försäljning
Kontakta styrelsen i föreningen (info@sirius18.se) om oklarheter råder angående:
- Lägenhetens andelstal
- Lägenhetens yta, nya mätningar gjordesåren 2005-2008.
- Registrerad ägare till lägenheten.
- Åtaganden mot föreningen - avgifter m.m.
- Panter.

Handläggningstid av överlåtelse
Överlåtelser behandlas på BF Sirius18 styrelsemöten. Schemat för dessa finns på hemsidans Kalender. Ansökningshandlingar skall skickas till föreningens adress. Föreningens styrelse har möte ca en gång per månad med ett längre uppehåll över sommaren.

Ut- och inflyttning

Inflyttning kan ske när den nya ägaren beviljats medlemskap av styrelsen - respektive utträde beviljats för den gamla medlemmen/ägaren.

Hembud: Nej

Överlåtelseavgift: Nej
Pantsättningsavgift: Betalas av pantsättaren.
Upplåtelseavgift: Nej.
För ytterligare information vänligen kontakta styrelsen

info@sirius18.se

Omgivning


Centralt nära Odenplan med stort utbud av restauranger, butiker och all typ av närservice. Innerstadsbussar, stombusslinjer, tunnelbanans Gröna linje utgår runt hörnet vilket gör kollektivtrafiken enkel och lättillgänglig. Flertalet skolor och dagis ligger alla på gångavstånd. Hagaparkens grönområden nås inom 10 minuter för härliga promenader och löprundor.


Övrigt

Undersökningsplikt: Ovanstående uppgifter är grundade på information lämnad av säljaren och berörd förening. Uppgifter från säljaren kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Som köpare har du själv en långtgående undersökningsplikt, det åligger dig därför att undersöka/kontrollera bostadsrätten, förslagsvis genom att du kontaktar föreningens styrelse och/eller anlitar en sakkunnig, exempelvis en besiktningsman inför köpet.

Boarea: Boarea kan variera beroende på olika uppmätningsnormer. Köparen uppmanas att om det är av stor vikt för honom/henne, kontrollera bostadslägenhetens boarea före köpet som ett led i sin undersökningsplikt.

Budgivning: Vi tillämpar en s.k. öppen budgivning. Det innebär att om flera intressenter lägger bud utöver det begärda priset så får du möjlighet att bjuda över det lagda budet. Säljaren har alltid fri prövningsrätt, vilket innebär att det alltid är säljaren som avgör om och till vem man vill sälja. Som spekulant godkänner du att vi efter avslutad affär får lämna ut ditt namn, bud och telefonnummer till den som förvärvat lägenheten. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet skall beaktas.

Vill du sälja din bostad?

Värdering kostar självklart ingenting!

Tack för din intresseanmälan. Vi hör av oss inom kort!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.