Stäng fullskärmsläge

Ljust och vackert i Nationalromantisk stil med spatiösa rum

I ett öppet och ljust läge mellan Vasastan och Östermalm finns denna enastående ljusa och vackra familjebostad. Lägenheten karaktäriseras av sobra rena stuckaturer, djupa speglade nischer och höga valv. Takhöjden är 3,25 m och därmed väl tilltagen. Rymden och volymen är påtaglig i varje rum.

Vardagsrummets vackra burspråk bjuder på en härlig vy över Odengatans allé, Sankt Georgios kyrka och Odenplan med Gustav Vasa kyrka längst bort i sydväst.

Förutom det nyrenoverade badrummet finns en gästtoalett i entrén och ett tvättrum/sminkrum mellan de två sovrummen mot gården.

Köket och den tidigare pigkammaren disponeras idag som ett rum. För familjen som är i behov av ytterligare ett sovrum (d.v.s. fem rum) är det en enkel sak att återställa pigkammaren till sovrum. I anslutning till köket finner du en kombinerad tvättstuga och förråd, som även kan nås via egen entrédörr. Utöver detta finns ett vindsförråd om cirka 15 kvadratmeter golvyta samt ett källarförråd med cirka fem kvadratmeter golvyta.

Byggnaden som uppfördes 1915 var modern för sin tid. Moderniteter som centralvärme gjorde att kakelugn och öppen spis var överflödigt. Istället bjuds du på stora eleganta rum med hög funktionsgrad och vacker estetik. Vi befinner oss under Nationalromantiken.

Värt att nämna i sammanhanget är att bostadsrättsföreningen är skuldfri och har gjort positiva resultat tack vare hyresintäkterna från lokalerna. En kvarvarande hyreslägenhet om ca 100 kvadratmeter och en oexploaterad vind ger ytterligare trygghet åt föreningens ekonomi. Föreningen taxerar som en äkta bostadsrättsförening samt äger sin mark.

Välkommen hem!

Ansvarig mäklare

Niklas Wendell
Fastighetsmäklare/Delägare
0730-55 60 11
niklas@vasastansmaklarna.se

Visning

sön 28/04 kl. 14:10- 14:40
Välkommen! (Vänligen föranmäl Dig till visningen.)
Anmäl dig till visning
Spara i din kalender

Lägenhet

Upplåtelseform: Bostadsrätt
Våning: Våningsplan 3 av 6. Hiss finns.
Adress: Odengatan 29, 3 tr, 11351 Stockholm
Pris: 17 500 000 kr
Avgift: 803 kr inkl. värme, VA & kabel-tv.
Driftskostnad: 12100 kr/år
Andelstal: 5,948%
Byggår: 1915

Interiör

Antal rum
4 rum + Kök

Boarea
167 m², faktisk uppmätn norm SS 021053

ENTRÉ
Entré med kokosborst och målade väggar. Platsbyggd hatthylla med krokar för upphängning.

GÄST-WC
Gäst-wc i anslutning till entré med klinkergolv (mosaik) och målade väggar.

HALL
Hall med fiskbensparkett och målade väggar med väggpanel samt hög sockel. Fönstervalv med balkongdörr till balkong. Integrerade spotlights. (Tak går att höja ca. 15 cm).

BALKONG HALL
Balkong mot innergård.

KÖK
Kök med notat ekgolv och målade väggar. Bänkskivor i rostfritt stål samt trä. Stänkskydd i keramik. Ilve gasspis (80 cm). Dubbel kyl/frys. Platsbyggt serveringsskåp. Diskmaskin. Integrerade spotlights. Köksö. Kolfliterfläkt. Kök från 2002-2004. Matplats för 6-12 personer. Två stycken fyrluftsfönster mot gata. Bredvid dörr mot entré finns en klädkammare för avhängning.

TVÄTTSTUGA
Tvättstuga med klinkergolv och målade väggar. Mycket gott om förvaringsutrymme. Tvättmaskin från 2014 och torktumlare från ca 2012.

VARDAGSRUM
Vardagsrum med fiskbensparkett och målade väggar. Hänglist för tavlor. Burspråk med väggpanel och stort fönsterparti med vy över Odengatan. Takhöjd 3,25 m. Vacker takstuckatur. Skjutdörrar mot rummet intill.

RUM
Används idag delvis som sovrum. Fiskbensparkett och målade väggar. Vacker takstuckatur. Stort, vackert sexluftsfönster mot Odengatan.

DUSCH/WC
Dusch/wc med klinkergolv och helkaklade väggar. Duschhörna i härdat glas. Rör dolda i vägg. Vägghängd wc. Handdukstork. Golvvärme. Renoverat 2018. Samtlig dokumentation finns tillgänglig.

SOVRUM 1
Sovrum med mörkbetsat furugolv och målade väggar. Klädkammare. Fönsterparti mot gård med balkongdörr. Anslutning till tvättställ (används idag som sminkrum).

BALKONG SOVRUM 1
Balkong i gårdsläge med trätrall och räcke. Syd-sydostläge med sol ca 10-15 under sommartid.

TVÄTTSTÄLL
Sminkrum med tvättställ och spegel med sminkbelysning. Fönster mot gård.

SOVRUM 2
Sovrum med mörkbetsat furugolv och målade väggar. Väggpanel. Två garderober ”en suite”. Anslutning till tvättställ (används idag som sminkrum). Fönster mot gård.

ÖVRIGT
Takhöjd i vardagsrum 3,25 m. Vinds- och källarförråd om totalt ca 20 kvm golvyta.

Brf Muraren Nr 5

Brf Muraren Nr 5. Föreningen upplåter 20 lgh med bostadsrätt och 1 st med hyresrätt samt 5 lokaler med hyresrätt. Föreningen har 0 kr i långfristiga lån. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening samt äger marken. Föreningen registrerades 1980. Föreningen har ca 1 600 000 kr i likvida medel enl. ÅR 2017. Föreningen är medlem i Fastighetsägarna. Adresser är Odengatan 29 samt Roslagsgatan 8. Det finns inget garage i huset.

PÅGÅENDE RENOVERINGAR
2019 Gatufasad renoveras och återställs i originalskick. Beräknas klart med avetablering i juli. Föreningen har gjort ett gediget research-/förarbete och kommer att återställa fasad till originalutförande.

KOMMANDE RENOVERINGAR
Inga planerade / beslutade. Fastighet generellt sett i gott / mycket gott skick.

GENOMFÖRDA RENOVERINGAR
2019 Fasadrenovering mot gatan
2018 Spolning samt filmning/inventering av fastighetens avloppstammar
2018 Byte av stamparti i källare.
2017 Förebyggande reparation infästningar i tak
2017 Byte av låskolvar i fastighetens dörrar.
2017 Takrenovering.
2015 Relining av stam Odeng. 29
2015 OVK
2014 Fönsterrenovering
2014 Butiksdörrar
2013 Fiberinstallation
2013 Byte av portkodssystem
2012 Byggnation av balkonger
2000 Montering av fönsterventilation
1999 Reparation av hisskorg samt målning av hissgaller R8
1999 Takrenovering (nya takpannor och rasskydd samt målning av takplåt)
1998 Stammar
1991 Elstammar i hela fastigheten
1991 Elstigar
1991 Installation av Kabel TV
1990 Gårdsrenovering
1989 Tvättstuga
1989 Fasadrenovering mot gatan
1987 Fasadrenovering mot gården

EKONOMI
Föreningen är skuldfri. Hyresintäkterna från lokalerna uppgår till ca 1 200 000 kr/år. Eventuella lån i samband med renoveringar amorteras inom en 10-årsperiod.

S.K. DOLDA TILLGÅNGAR
Ja. Föreningen har en hyresrättslägenhet om ca 100 kvm. Föreningen har en råvind som är oexploaterad. Inga planer finns att exploatera.

INTERNET / TV
Comhem (Bredband) och Telenor (Fiber). Avtal tecknas individuellt med operatören. TV: Comhem (analog samt digital). Avtal tecknas individuellt med operatören.

PARKERING
Boendeparkering. Närmaste garage enligt hemsidan garagekoll.se är Tulegatan 33 (privat fastighetsägare).

GEMENSAMMA UTRYMMEN
Fin innergård med planering, körsbärsträd. Här finns även utemöbler.
Cykelställ. Soptunnor under tak.

MEDLEMSKAP
Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem. Delat ägande inom familj godkänns. Föreningens styrelse önskar initialt ha kort möte i all enkelhet i samband med att nya medlemmar tillträder.

ÖVERLÅTELSEAVGIFT
Överlåtelseavgift (engångskostnad) ca 1 200 kr betalas av köparen.


Övrigt

Nedan vill vi informera och förbereda dig på hur en försäljning går till, vad man kan förvänta sig, vad som kan vara bra att tänka på samt lite om fastighetsmäklarens roll. Ju mer du vet, desto trevligare blir hela processen.

Viktigaste rådet tar vi först: Känner du dig osäker eller undrar någonting? Fråga din fastighetsmäklare, så får han eller hon chansen att hjälpa dig till en positiv och rolig affär.

Hur försäljningen går till
Här redogör vi för hur säljaren avser att genomföra försäljningen. Din fastighetsmäklare är med genom hela affären. Tveka inte att ställa frågor och komma med synpunkter. För oss är varje förmedling unik.

Intresserad av denna bostad?
Är du intresserad av att gå vidare - meddela mäklaren ditt intresse på plats, så riskerar du inte att gå miste om bostaden vid ett snabbt avslut. Försök att vara startklar med lånelöfte och be oss gärna om en kostnadsfri värdering av ditt nuvarande boende.

Budgivning
Finns flera intressenter tillämpas budgivning. Då kan slutpriset avvika från det i annonsen angivna priset. Säljaren bestämmer i samråd med mäklaren om det ska vara budgivning och hur den i så fall ska gå till. Men säljaren är aldrig juridiskt bunden av några överenskommelser beträffande budgivningen, utan kan när som helst ändra formerna för budgivningen eller helt avbryta den.

Berätta gärna innan budgivningen om dina önskemål om tillträdesdag, eventuella lånevillkor, försäljning av din nuvarande bostad, etc. Det finns inga lagar som reglerar hur en budgivning ska gå till. Säljaren är inte heller juridiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i en annons eller på annat sätt under försäljningen. Det är säljaren som bestämmer om, hur och till vem denne säljer. Även om du har det högsta budet så kan säljaren välja någon annan att avsluta affären med.

Mäklaren kan inte ge några löften till någon om att få köpa utan ska göra klart för spekulanterna att det är säljaren som bestämmer. Mäklaren får dock ge säljaren sakliga råd i valet mellan olika spekulanter. Mäklaren framför alla bud till säljaren och upprättar en förteckning över de buden. Till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av säljaren och köparen måste mäklaren ta emot och vidarebefordra alla bud till säljaren, även om buden inte lämnas på det sätt som bestämts. Det är bara säljaren som kan besluta om ett bud av någon anledning ska väljas bort; det kan inte mäklaren göra. Eftersom det är säljaren som helt bestämmer över budgivningen har en spekulant ingen ovillkorlig rätt att få bjuda över ett lämnat bud. Men oftast ligger det i säljarens intresse att mäklaren låter spekulanterna höja sina bud.

En spekulant har inte rätt att få annan information än att han eller hon inte fått köpa. Mäklaren framför alla bud till säljaren och upprättar en förteckning över buden. Budlistan lämnas till säljaren och slutgiltig köpare - med namn och kontaktuppgifter. Budgivare kan därför inte vara anonyma (men kan lägga bud via ombud, då är det ombudets kontaktuppgifter som lämnas ut).

Kontraktsskrivning
Fastighetsmäklaren upprättar köpehandlingarna och går igenom dessa med parterna. Vi träffas på mäklarkontoret. Ofta vill parterna skriva snarast, eftersom varken bud eller anbud är bindande tills köpeavtalet är påskrivet av parterna.

Handpenning
Handpenning om 10 % av köpeskillingen hålls av mäklaren på ett särskilt klientmedelskonto skiljt från mäklarens övriga tillgångar, till dess att alla villkor är uppfyllda (t.ex. medlemskap i föreningen).

Tillträde
Vid tillträdet träffas parterna hos mäklaren, där slutbetalning görs. Mäklaren upprättar innan en avräkning där det framgår vad som betalats, återstår att betala, samt reglerar t.ex. månadsavgift. Vid tillträdet får köparen dessutom nycklar mm. Mäklaren överlämnar även en journal över förmedlingen.

Objektsbeskrivning
Uppgifterna i beskrivningen är grundade på information lämnad av säljaren och/eller föreningen. Uppgifter från säljaren och föreningen kontrolleras av mäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Boendekostnadskalkyl
Fastighetsmäklaren erbjuder spekulanter och köpare en skriftlig beräkning av boende kostnaderna, en så kallad boendekostnadskalkyl. Om du vill att mäklaren gör en boendekostnadskalkyl till dig så skall du meddela fastighetsmäklaren detta innan köpeavtal skrivs under.

Tilläggstjänster
Som vår kund erbjuds du skräddarsydda lösningar med produkter och tjänster av våra samarbetspartners. Vid förmedling av nedanstående tilläggstjänster kan mäklaren erhålla en förmedlingsprovision av våra samarbetspartners. Nedan redovisas denna förmedlingsprovision innan avdrag för skatt och sociala avgifter.

- Hemnet Service AB. 300-800 kr beroende på objektets utgångspris.

Hantering av personuppgifter
Vasastansmäklarna/Stenstaden behandlar lämnade personuppgifter i enlighet med Personuppgiftslagen. Personuppgifterna kan komma att behandlas av Vasastansmäklarna/Stenstaden och samarbetspartners för att exempelvis tillhandahålla tjänster, administrera kundengagemang och för marknadsföringsåtgärder såsom e-post.

Medgivande reklam
Säljare och köpare till i överlåtelseavtal och objektsbeskrivning angiven bostadsrätt/andelsrätt har inget emot att handläggande fastighetsmäklare med firma - Vasastansmäklarna/Stenstaden använder bilder och övrigt informationsmaterial om lägenheten i sin marknadsföring som s.k. referensobjekt.

Undersökningsplikt och felansvar
Vid ett bostadsköp genom mäklare är det viktigt att du som köpare är införstådd med att mäklarens roll är att förmedla bostadsrätten mellan säljaren och dig. Det är med andra ord med säljaren du ingår ett avtal och som således blir din motpart i affären.

Köparens undersökningsplikt
Utgångsläget är att du köper bostadsrätten "i befintligt skick" med den inredning och det slitage som finns. Det innebär att du efter köpet inte kan klaga på att en dörr är trasig eller att en äldre spisfläkt inte fungerar. Detta om inte säljaren har lämnat en särskild utfästelse - att han garanterar till exempel att spis med ugn fungerar perfekt - även på tillträdesdagen.

Uppmaning att undersöka
Du uppmanas av säljaren att noggrant undersöka bostaden. Du får som köpare inte åberopa fel som du antas ha känt till vid köpet eller vad som borde ha upptäckts vid en noggrann undersökning. Detta även om någon undersökning inte genomförts.

Det är inte bara själva lägenheten som din undersökningsplikt omfattar. Läs föreningens senaste årsredovisning, som din mäklare lämnar. Där får du en bra redovisning av föreningens ekonomi. Det brukar finnas med en övergripande information om föreningens planerade reparations- och ombyggnadsåtgärder. Kontrollera även direkt med föreningen om eventuella kommande större reparationer, omläggning av lån etc. som väsentligt kan påverka bostadens framtida årsavgift.

Säljarens felansvar och "upplysningsplikt"
Säljaren ansvarar inte för fel och brister som du borde ha upptäckt eller misstänkt vid en noggrann undersökning. Säljarens ansvar ska gälla "dolda fel" som fanns vid köptillfället men som upptäcktes efter köpet.

En svår definition beroende av om säljaren haft faktisk kännedom om felet eller om säljaren förstod eller borde ha förstått att köparen inte känt till omständigheten, samt om säljaren borde ha förstått att denna uppgift var viktig för köparens beslut att köpa bostaden. Om felet varit dolt vid köpet och inte är att förvänta med hänsyn till ålder, pris och skick, svarar säljaren för konsekvenserna. Om felet varit upptäckbart får köparen stå för det själv. Säljarens vetskap har i princip ingen självständig betydelse för felansvaret. Även om säljaren inte måste tala om vad han vet om bostaden är mäklaren skyldig att verka för att säljaren lämnar väsentliga upplysningar, som kan lämnas i en separat frågelista eller skrivs in i objektbeskrivningen.

Mäklarens ansvar
Mäklaren har inget ansvar för lägenhetens skick. Mäklarens roll är att förmedla säljarens och föreningens information och ska enligt lag verka som opartisk mellanman, ge parterna råd och upplysningar, verka för att säljaren lämnar köparen uppgifter av betydelse samt verka för att köparen före köpet undersöker bostaden. Mäklaren ska kontrollera vem som har rätt att förfoga över bostadsrätten, eventuell pantsättning och andra rättigheter som kan belasta den och ge köparen, utöver erbjudande om skriftlig boendekostnadskalkyl, en objektbeskrivning med nämnda uppgifter inklusive lägenhetsbeteckning, andelstal och boarea. Mäklaren lämnar även köparen föreningens senaste årsredovisning och stadgar. Har inget annat avtalats, ska fastighetsmäklaren hjälpa till med att upprätta köpehandlingar.

Påföljder
Är bostadsrätten/andelsrätten felaktig och felet inte beror på köparen, får du kräva avhjälpande, vilket innebär att säljaren ska erbjudas möjlighet att själv eller genom hantverkare åtgärd felet med rimligt åldersavdrag, eller så har du som köpare rätt till prisavdrag, skadestånd eller till och med häva köpet om bostadsrätten väsentligt avviker från vad säljaren utfäst eller om säljaren varit försumlig.

Reklamation/Preskription
Det är viktigt att du som köpare reklamerar inom skälig tid från det att du upptäckt eller förväntas ha märkt av felet. Absolut senast inom två år räknat från tillträdesdagen.

Boarea
Särskilt i äldre byggnader kan den angivna arean avvika, på grund av gamla mätnormer i förhållande till dagens norm. Om du som köpare känner dig osäker på uppgiften om boarean eller om denna uppgift är av stor vikt för dig bör du anlita en fackman för uppmätning av boarean.

Ombyggnad av bostaden
Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och/eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten i en bostad är alltid en fråga för föreningens styrelse eller kommunen via bygglov/ bygganmälan att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion.

I de fall en alternativ planritning presenteras så är detta inte heller en garanti för att ombyggnationen är godkänd av föreningen eller att det tekniskt går att genomföra. Det är alltid köparens ansvar att säkerställa att föreningens/ kommunens tillstånd erhålles för önskade ombyggnationer samt säkerställa att ombyggnationen tekniskt går att genomföra.

Flytt och flyttstädning
När den första formella delen med köpekontrakt etc. är klar - återstår dock en hel del jobb. Din mäklare tar hand om pappersarbetet - så att du kan ägna dig åt packning, flytt och inte minst flyttstädning, som tyvärr kan bli föremål för tvister och ovänskap mellan säljare och köpare. Med god planering och denna information undviker du konflikter och hinner dessutom göra en bra städning. Visst känns det mycket bättre att lämna över nyckeln när man vet att lägenheten är riktigt ren och fräsch.

Normalt avtalas i köpekontraktet att säljaren ansvarar för flyttstädningen. För en normalbostad tar en riktig flyttstädning flera dagar och skall vara genomförd dagen före tillträdesdagen.

Med flyttstädning menas att bostadens alla ytor skall vara rengjorda och fria från fläckar och smuts annat än det som beror på ålder och slitage. Anpassa rengöringsmedel och städteknik efter material så att du inte repar eller skadar ytor och inredning. Kom ihåg att en flyttstädning är något helt annat än en vanlig veckostädning! Det skall vara så rent att om köparen tillkallar städfirma skall denna konstatera att ingen mer städning behövs.

Vi rekommenderar säljaren att anlita en städfirma istället för att själv städa och att skriva ett avtal med villkor att betalning sker då din besiktningsman, i detta fall köparen, godkänt städningen.

Skulle köparen vara missnöjd med städningen finns olika utvägar. Lämpligt är att köparen genast reklamerar bristerna till säljaren så att denna kan åtgärda dessa, antingen på egen hand eller med hjälp av städfirma. Vägrar säljaren får köparen själv ta kontakt med en städfirma och ge dem uppdraget att utföra en flyttstädning. Köparen kan sedan kräva säljaren på ersättning motsvarande städfirmans kostnad.

Mindre lämpligt är att köparen städar återstoden på egen hand. Dels för att det är svårt att beräkna ersättning för eget städarbete, dels för att det i efterhand ofta är omöjligt att bedöma om städningen faktisk var otillräcklig. I och med sin egen städning har köparen undanröjt alla bevis! Bäst för köparen är i detta fall att få någon opartisk att granska städningen och skriva ett enkelt protokoll över de brister som finns.

(c) Vasastansmäklarna / Stenstaden 2019

Vill du sälja din bostad?

Värdering kostar självklart ingenting!

Tack för din intresseanmälan. Vi hör av oss inom kort!

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.