Sångerskan som älskar Vasastans gator

Sångfågeln Anna Wikenius har turnerat runt om i världen – men återvänder alltid till Vasastan. Vi följer med henne på en tonsäker resa genom stadsdelens musikskatter.

 

Anna Wikenius blickar ut över Rörstrandsgatan, i hjärtat av Birkastan, när vi ses på Mellquist café och bar.
– Längst den här gatan spenderar jag gärna merparten av mina vakna timmar. Här fullkomligt kryllar det av mysiga caféer, restauranger med god mat och charmiga, nischade butiker som inte går att hitta någon annanstans i Stockholm.
För fyra år sedan lämnade Anna det lilla samhället Åshammar i Gästrikland för storstadspulsen i Stockholm. Hon föll pladask för Vasastan som genast blev hennes arbetsplats och mecka för musik, konst och teater.

 

Annas hjärta klappar dock extra starkt för Vasastans pulserande musikliv, som hon bidrar till själv genom att bland annat arbeta som sångpedagog på Vocal Devotion på Tomtebogatan. Där tar hon emot sångfriska stockholmare i alla åldrar och med olika bakgrunder.

–Vi på Vocal Devotion tror starkt på att sång inte enbart ska kopplas till prestation. Sång får oss att slappna av, andas lugnare, släppa stress eller problem på jobbet eller i hemmet. Vi vill ge ett andrum för personer som vill få sin tid för sig själv.
Hon tillägger att det är alldeles underbart att se en universitetsdirektör eller stressad Vasastansbo komma till sångstudion efter en intensiv arbetsdag och ”släppa allt vid dörren, lossa på slipsknuten och bara sjunga för all sin styrka”.

2

Vid sidan av sina sånglektioner sjunger Anna i banden Kongero och Folk’avant samt uppträder som solist, oftast med folkmusik i repertoaren. Ibland hyr in hon in sig på någon av de otaliga teatrarna i Vasastan.
— Jag rekommenderar att man håller utkik på exempelvis Teater Pero eller Teaterstudio Lederman. Där är det ofta konserter.

 

Anna passar även på att slå ett slag för ytterligare något unikt som präglar stadsområdet: kyrkkörer.

–Här finns några av Stockholms, och kanske Sveriges, främsta körer. Jag tänker på Maria Magdalena kyrkans körer som brukar ge gratiskonserter. Även i Matteuskyrkan, Norrmalmskyrkan och Filadelfiakyrkan bjuds det ofta på musik. Här pratar vi fantastiska konsertlokaler med bra akustisk.

När Anna själv inte står på scenen sitter hon gärna i publiken för att upptäcka ny musik – och kanske få lite inspiration på kuppen.
–Här vågar man ta ut svängarna med musikutbudet. Det är inte vanlig radiomusik som spelas på livehaken här. Här i Vasastan finns mycket unik musik att upptäcka, till skillnad från många andra stadsdelar i Stockholm. Jazz och till och med folkmusik verkar fungera här. Det är inte så vanligt.

3

Ytterligare en inspirationskälla för Anna är Musik- och teaterbiblioteket på Torsgatan. I en tid med oändligt musikutbud på internet rekognoserar Anna bland gamla noter och arrangemang till klassiska folkvisor i det svenska visarkivet, både för inspiration och avkoppling.
–Arkivet är en fantastisk tillgång för oss musiker, berättar Anna.
Sången och musiken följer med Anna var hon än vänder sig i Vasastan – inte enbart på arbetsplatsen eller på scenen. När hon minst anar det kan en ihärdig melodi dyka upp. Senast i somras gav en härlig solstund på stranden intill Karlbergs slott upphov till ett kommande musikarrangemang.
– Jag tog fram min mobil och spelade in på röstmemon. Jag försökte viska min melodi så att ingen skulle lägga märke till mig och tro att jag var knäpp.
Anna tar en andpaus för att dricka mer av sin kaffe, smakar sedan på orden och fortsätter:
–Det var en helt fantastisk dag. Karlbergs slott är en av många smultronställen i Vasastan.
Trots att Anna för tillfället bor i Johanneshov spenderar hon merparten av sin vakna tid i Vasastan.

En typisk ledig dag inleds med frukost på Mellquists café eller Hagabageriet, där hon ofta sitter för att arbeta på sina frilansåtaganden. Därefter går Anna gärna på vernissage eller besöker Bonniers konsthall. Vid middagstid beger hon sig till Tranan eller anrika Tennstopet för att skämma bort sina smaklökar. Och kvällen avrundas givetvis med lite livemusik. Många onsdagskvällar är det jazz på Brasserie Le Pot som gäller.

 

–Man behöver aldrig oroa sig för att vara uttråkad i den här delen av stan, summerar Anna sakligt.
Hon tillägger:

– När jag dessutom kommer tillbaka till Vasastan efter en turné utomlands är det som att komma hem. Jag får ro när jag vet att kulturen alltid finns runt hörnet, avslutar Anna lagom till den sista kaffeskvätten lämnar koppen.
Annas tips för livemusik

Teater Pero, Sveavägen 114

Brasserie Le Pot, Karlbergsvägen 52
Teaterstudio Lederman, Gästrikegatan 13
Filadelfiakyrkan, Rörstrandsgatan 5
Capitol, Sankt Eriksgatan 82

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.