Skodrottningen i Stockholms Palermo

Designern Andrea Reschia förvekligar drömmen om de ultimata skorna: eleganta och tidlösa pumps, högklackade stövletter, snygga plattforms och bekväma cowboyboots. I hennes ateljé i Vasastan förenar hon sin otroliga kunskap om skodesign och tradition som hon har tagit med sig från hemlandet Argentina, med den moderna svenska stilen. Hennes varumärke Reschia karakteriseras av stilsäkerhet som har det bästa av två modevärldar.

 

I en lite gömd ateljé på Bråvallagatan vid St: Eriksplan har den Argentinske skodrottningen skapat sin egen värld. I hennes studio, som även fungerar som showroom och mötesrum för kunder, handlar allt om konst och inspiration till hennes design. Tavlor med högklackade tangoskor, modeböcker om såväl Manolo Blahnik som sneakers, läderprover, gammaldags skohorn och moodboards över vackra vinterskor, gör att man känner den kreativa atmosfären direkt. Medan man kikar genom Reschias klassiska modeller märker man också många personliga detaljer, som förklarar designerns visuella språk. Ett altare med små skallror, en Buddhafigur, en bild på den argentinske påven Franciskus och ljus med olika helgon, visar den romantiska och mystiska sidan av kvinnan bakom varumärket. När man pratar med Andrea ser man både en stark business woman och en passionerad livsnjutare som älskar att både skapa och titta på vackra saker i sin omgivning.

2

– Jag kom till Sverige 2003 och började direkt samarbeta med de största varumärkena på marknaden, berättar Andrea Reschia. – Som skodesigner från Buenos Aires tog jag med mig erfarenhet och kunskap som var väldigt efterfrågad inom den svenska modevärlden. I flera år jobbade jag som designkonsult och producent för märken som Carin Wester, Rodebjer, Hope, danska Henrik Visbkov och legendariska V Ave Shoe Repair. Jag har samarbetat med de bästa och älskade den erfarenheten. Dessutom, när jag för tre år sedan bestämde mig att öppna mitt eget märke, insåg jag att jag redan hade en massa kontakter och allt tog väldigt snabbt sin form.

 

Reschia har definitivt placerat sig väldigt snabbt på självaste toppen av marknaden för kvalitetsskor. Hennes design säljs numera på NK, Åhlens City, APlace och även den fina konceptbutiken Keen STHLM på Västmannagatan 49. Det är också flera artister som är förtjusta i Reschias vackra design i finaste läder.

 

3

– Min märke kan skryta med väldigt fina ambassadörer. De är alla otrolig talangfulla kvinnor som rör sig i olika kreativa områden, men de har en sak gemensamt: alla har en otrolig integritet och är experter inom sitt yrke. Mina skor bärs av sångare som Titiyo, Nina Persson, Kajsa Grytt, Seinabo Sey, Linda Pira, Jenny Wilson…, och hon fortsätter räkna upp namn i en imponerande lista över kändisar som fallit för hennes skor.

– Inom filmvärlden är det bland annat Noomi Rapace och Malin Buska som går i Reschia. Jag vill att mitt märke tillägnas exakt sådana personer som dem: kvinnor med integritet och talang.

Hon berättar att hon numera fokuserar på att förvandla sin produkt till samtida klassiker. Med tanken på miljövänlig slow fashion, har hon nu limiterad sina kollektioner till färre modeller, som i stället för att jaga de snabbt ändrande trenderna, ska hålla kvalité och tidlös klass.

 

– Just nu vill jag satsa på de produkter som våra kunder blev så kära i att de brukar köpa dem om och om igen. Vissa har redan köpt fem par skor och återkommer för flera. Jag vill att vi behåller klassiker som kan identifieras med Reschia forever. Designen ska vara helt suverän och kvalitén alltid den högsta. Sedan kan vi alltid fräscha upp med färg och material, men kärnan i konceptet ska kännas evig.

 

Andrea säger också att det är ingen slump att hennes huvudkontor ligger just i Vasastan. Själv har hon bott i kvarteret i nästan tio år och är förtjust i det ljuva livet i området. Hennes studio är alltid en öppen plats för möten med alla inblandade i varumärket. Grannar som Titiyo och kunder som deltar i större utförsäljningar, är alltid välkomna.

 

– Jag är helt fascinerad över Vasastan och den utvecklingen kvarteren har genomgått under de åren jag har bott här, berättar Andrea. – Alla mina dagar tillbringar jag faktiskt här. Jag bor några gator bort från studion och mina barn går i skolan här. Jag promenerar till jobbet och tar mitt morgonkaffe i Kaffeverket på St: Eriksgatan eller på det fantastiska nya stället Sophies Canelé på samma gata. Det är ett riktigt franskt café med kakor från Bordeaux och en unik atmosfär.

4

Designern berättar även att kvarteren påminner henne om en stadsdel i hennes hemstad, det stiliga Palermo i Buenos Aires. Precis som Vasastan är det en skön och lugn stadsdel där de flesta invånare är etablerade barnfamiljer.

 

– Jag gillar att det är så rent och tryggt här, säger hon. – Dessutom har jag mina favoritställen här, som Paname, dit jag går med mina väninnor eller Peppar, där mina barn blir helt tokiga i den deliriska inredningen! Det är kul att se olika nyanser av Vasastan, de finare miljöerna och de mer avslappnade.

 

Andrea har nyligen kommit tillbaka från Argentina där hon laddade upp med inspirationer och studerade referenser till sin vinterkollektion. Hon visar mig en bild på den argentinske motsvarigheten till cowboy, som kallas för gaucho. En man iklädd stilig hatt, poncho, utsvängda brallor och otroligt vackra höga skor i läder.

 

– Den här bilden är att dö för!, säger hon hängivet. – Det här var verkligen fashion-människor. Jag ska försöka göra en twist på den i min nästa kollektion.

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.