Sven-Harrys Konstmuseum

Ibland lyckas varje byggsten som vi samlat på oss under livet falla på sin rätta plats och något helt nytt tar form. Lite så blev det när Sven-Harry Karlsson “den gamla sortens byggmästare” med ett öga för arkitektur, konst och design beslutade sig för att bygga ett museum. Det som till en början var hans privata konstsamling har med tiden omvandlats till en mötesplats i Vasaparken. Eftersom vi har med en sann byggmästare att göra så är det inte heller bara det konstnärliga innehållet som tar plats, utan arkitekturen i sig bevisar sin förmåga att berika sin omgivning.

img_0689

I ett museum finns i regel många föremål väl värda ett besök. Att Sven-Harrys konstmuseum dessutom är ett gyllene hus gör det hela mer intressant. Det är svårt att passera denna mässingsplåtsklädda byggnad utan att undra vad som väntar på insidan och vad som finns uppe på taket. Hur kommer det sig att det på konsthallens tak står en 1700-talsgård omgiven av en skulpturpark? Förklaringen till 1700-talsbyggnaden vilar i Sven-Harrys egen historia, då det är en replika av hans tidigare hem på Ekholmsnäs gård vid Kyrkviken på Lidingö. Det finns nog inte något som lämnats åt slumpen under uppbyggnaden av museet, varken när det gäller kvalitet eller känsla. Här finns mycket att lära kring idealisk planlösning, med referenser från italienske renässansarkitekten Palladios. Extra vackra blir de höga fönsterpartierna, som sträcker sig långt ned mot golvet, när Sven-Harry med ett leende berättar att “det är så att barn och taxar ska kunna se ut”.

img_0834

Lika nyfiken som man blir på all konst, blir man på Sven-Harry själv. När man får tillfälle att sitta ned och prata med honom blir det givetvis uppe på det gyllene taket och möblerna och tavlorna i rummet lockar till sig uppmärksamhet. Sven-Harry kan berätta en historia om varje tavla och bjuder givetvis på fika under tiden. Den som har läst lite om hans bakgrund vet att pappan var en sträng karaktär och att deras relation inte alltid fungerat bra. Sven-Harry själv uppvisar däremot inte någon stränghet, utan utstrålar värme och humor blandat med en slags stillsam och stilfull auktoritet som man bara finner hos personer som verkligen kan sitt hantverk.

svenharry_hem1

Hur föddes idén till Sven-Harrys konstmuseum?

Tanken kring ett museum började med att jag blev uppsökt av människor som ville låna konst från min privata samling, bl.a Nationalmuseum och Skissernas museum i Lund. Men jag tackade nej, för jag ville inte riskera att konsten till slut skulle hamna i en bortglömd källare. Det var i denna stund som jag förstod att min konstsamling faktiskt klarar sig själv och började planera ett eget museum, så att konsten kunde komma ut till folket. I 10 år letade jag efter den rätta platsen att bygga på, som till slut blev alldeles intill Vasaparken. Här befinner vi oss mitt i stan och i ett kulturrikt område.

img_0738

Givetvis finns det många aspekter av det du gör och museets verksamhet. Finns det något som du känner gör ditt arbete extra betydelsefullt och lustfyllt?

Först och främst vill jag inte att konst ska bli instängd i en garderob eller källare. Konst, av kvalitet, måste få komma ut till folket. Konst är krigets värsta fiende, därför gäller det att lyfta fram konsten så att vi får kulturen som ett gemensamt fredstänkande. Att jag även har fått mycket uppmärksamhet för mitt byggande glädjer mig väldigt mycket.

img_0667

Idag finns det ett allt större utbud av museum och konsthallar. Du har tidigare sagt att du tycker detta är positivt då varje plats på sitt sätt bidrar till Stockholms kulturutbud. Hur skulle du vilja beskriva Sven-Harrys konstmuseum, vad gör denna plats speciell?

Jag har nog alltid tyckt att det är ganska jobbigt att gå på museum där det hänger tio likadana målningar med samma motiv av samma konstnär. Jag tröttnar ofta vid den femte målningen och det blir svårt att ta åt sig allt. Om du istället, som här på vårt museum, har möjlighet att kliva in i ett hem där även mattor och möbler är konstverk så blir det lättare. Allt bildar tillsammans en helhet, du ser tydligare dom enskilda konstverken och börjar bli intresserad av hur allt hänger ihop. Det är med andra ord inte bara måleri på väggarna och detta är något som skiljer mitt museum från andra. Vi har exempelvis haft textilutställningar och modeutställningar. Ett av våra mål är att bredda konstintresset och nå ut till människor i alla åldrar.

img_0599

Du har nu samlat konst i över 40 år. Vad lockas du av inom konsten?

Det ska finnas en vision i konstverket, man ska känna själen i målningen. Ett exempel är Lage Lindell som hänger här där vi sitter. En konstnär som “skrivit” sin dagbok genom sina målningar. Det är ju så att olika människor har haft olika upplevelser i sitt liv och man dras ofta till sådant man känner igen och kan relatera till. Jag hade till exempel en väldigt dålig relation med min far, så det var inte så konstigt att jag fick ett intresse för Carl Fredrik Hill som haft en liknande bakgrund. Det stämmer helt enkelt in i min värld och dessutom var han ju inte riktigt klok och det var ju inte Josephson, Strindberg och Schjerfbeck heller! Ja man förstår bilderna bättre…

Något som inte alla vet om dig?

Att jag har arbetat som murare i San Fransisco, Nevada, Sacramento och vid Yellow Stone nationalpark i USA.

Vad gör du allra helst en ledig dag?

Då befinner jag mig ute i skärgården. Det är ett av skälen varför jag flyttade till Stockholm. Att ha tillgång till världens vackraste skärgård.

SvenHarry

Sven-Harrys konstmuseum

Eastmansvägen 10-12

113 61 Stockholm
sven-harrys.se

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.