Tillskärarakademin – teknisk perfektion för framtidens modebransch

Vasastan är ett mångsidigt och inspirerande område. På Hagagatan, ett stenkast från Odenplan och med närhet till huvudstadens utbud av kreativitet och kultur, ligger Stockholms Tillskärarakademi. Akademin grundades 1913 och har därefter utvecklats till att bli en av de ledande skolorna inom mönsterkonstruktion, sömnad, skrädderi och design. Sedan våren 2014 omfattar verksamheten även två gymnasieprogram.

”Vi bor nästan här”, säger Marcus Schill Jansson, som har avslutat den ettåriga grundutbildningen i mönsterkonstruktion och design och nu bygger på med en termin med mönsterkonstruktion för damkläder. Marcus är utbildad kock men har alltid velat jobba med mode. Efter att ha avslutat sin utbildning på Tillskärarakademin planerar han att studera vidare på fashionabla École de la chambre syndicale de la couture parisienne, i Paris. ”Men först måste jag lära mig franska”, säger Marcus med en liten suck.

till-ny 2

”Det är roligt att se att estetiska utbildningar har fått en högre status nu och därmed får mer resurser tilldelade”, fortsätter Marcus. Sedan berättar han att utbildningen på Tillskärarakademin är väldigt teknisk och lär ut en bra grund för att ta sig vidare inom branschen. Samtidigt har man som elev goda chanser att ge lite extra och på det sättet lära sig mer. Det är en härlig och trygg miljö på skolan, med nära kontakt och en öppen dialog mellan elever, lärare och rektor, där eleverna uppmuntras till att vara med och påverka utbildningarnas framtida format genom sin feedback.

Till-1

”De lär ut mer tekniskt här än på vissa platser ute i Europa”, fortsätter Marcus och förklarar att det utomlands ofta är en tuffare mentalitet och konkurrens på mode- och designskolorna. Dessutom kan det ibland vara lite otydligt med saker som kursinnehåll och förkunskaper. Därför kändes Tillskärarakademin som ett betydligt tryggare och genuinare val för hans grundutbildning.

Till-2

Basåret är väldigt intensivt men ger en bred och stabil grund för fortsatta studier inom olika moderelaterade ämnen. Under kursen i mönsterkonstruktion går man sedan in mer i detalj och lär sig göra mönster och skärning till allt från byxor och kjolar till kappor och kavajer. Utbildningen är uppdelad i manuell mönsterkonstruktion, som tillämpas mycket av mindre designers, och datoriserad konstruktion, som används av större bolag med högre produktion och mer budget. ”Det går visserligen snabbare på dator”, säger Marcus, ”men mer avancerade plagg skulle jag hellre rita upp för hand”.

till-4

En annan viktig sak för de blivande mönsterkonstruktörerna är att förstå kedjan och processen bakom ett färdigt plagg eller en färdig kollektion. Traditionellt sett har designern inte nödvändigtvis haft krav på sig att kunna mönsterkonstruktion och sömnad. Men numer uppmärksammas alltmer vikten av att ha breda och goda grundkunskaper inom olika områden, oavsett vilken yrkesroll man har. ”Grunderna är viktiga oberoende av var i modebranschen man befinner sig”, säger Marcus.

Eleverna på Tillskärarakademin har varierande framtidsplaner, och därmed skilda anledningar att välja just denna skola. Vissa kommer att ge sig ut och arbeta som mönsterkonstruktörer medan andra vidareutbildar sig inom till exempel design eller inköp. Marcus berättar att han längre fram planerar att starta eget som modedesigner. ”Kanske kommer jag att jobba med unisex-looken. Det är nästan något magiskt med den om man får till det”, säger han, men lägger till att det även vore kul att ta sig an utmaningen att skapa ett mer spännande, men samtidigt bärbart, herrmode. ”Här i Skandinavien är det väldigt mycket enhetligt och cleant som gäller. I Paris till exempel kan en modeintresserad person vara som ett konstverk i sin outfit”, säger Marcus avslutningsvis, innan han återgår till att fästa nålar på en halvfärdig bomberjacka i exklusivt satinmaterial.

till-6-2

Tillskärarakademin

Hagagatan 23 A

www.tillskararakademin.com

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.