Trollflöjten tillbaka på Operan

Mozarts Trollflöjten med de älskade björnarna är tillbaka på Operan.  Det är en uppsättning, i regi av Ole Anders Tandberg, där alla sjunger på svenska i en nyöversättning med ”hon och han och han och hen”. Nypremiär på Kungliga Operan den 18 oktober. Ges 13 gånger t o m  4 december.


Mozarts sista och kanske mest älskade opera är en äventyrlig och spännande saga om kärlekens och musikens kraft. Dramat är lika oförutsägbart och personerna lika komplexa som i verkliga livet. Ole Anders Tandbergs fantasifulla uppsättning undersöker gränserna mellan ljus och mörker, ont och gott. Trollflöjten är en av Kungliga Operans mest populära föreställningar.

Den här gången leds Kungliga Operans solister, hovkapell och kör av Anna Skryleva som är född och uppvuxen i Moskva. I rollen som Pamina alternerar sopranerna Hanna Husahr med Magdalena Risberg och som Nattens drottning hörs sopranerna Tetiana Zhuravel/Giulia Bolcato.


HANDLING I KORTHET
Nattens drottning ger Tamino i uppdrag att befria hennes dotter Pamina som rövats bort av Sarastro. Lyckas uppdraget ska Tamino få Paminas hand. Fågelfångaren Papageno slår följe med Tamino. Till sin hjälp har de med sig en förtrollad flöjt och ett magiskt klockspel. Men allt är inte vad det ser ut att vara. Är både Paminas mor och Sarastro onda? Eller ingen av dem? Snart ställs de alla inför utmanande prövningar…

Läs mer: operan.se
Foto Trollflöjten: Carl Thorborg

KUNGLIGA OPERANS HISTORIA
Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett. Det har teatern varit sedan 18 januari 1773, då den första föreställningen gavs på Kongl. Operan.

DET NYA OPERAHUSET
Den 30 september 1782 invigdes det nya Kungliga Teaterhuset, även kallat Gustav III:s Operahus. Det gustavianska operahuset stod kvar i ytterligare hundra år efter kungens död men då var huset så pass slitet, omodernt och brandfarligt att man 1892 beslöt riva det.

Det nya operahuset invigdes av Oscar II den 19 september 1898. Exteriören på det nya huset byggdes i nyrenässans medan trapphuset, foajén och salongen fick en nybarock utformning. Marmor från Norge användes i entréhallen för att knyta an till unionen med vårt grannland. Guldfoajén med takmålningar av Carl Larsson påminner utseendemässigt om Garnieroperan i Paris.

Foto: Markus Gårder
I Kungliga Operans salong finns drygt 1100 sittplatser och i taket hänger en två ton tung ljuskrona. I taket finns också en stor plafondmålning av konstnären Vicke Andrén. Tittar man noga kan man se att en av de små änglarna bär ett papper med en ritning av just det operahus över vars publik den svävar.

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.