Vasastans bostadsmarknad: April 2016

På morgonen vinter och på eftermiddagen sommar, April är här med lynnigt väderhumör och löften om en härlig sommar som står för dörren. Då tar vi en titt på Vasastans bostadsmarknad tycker vi på Vasastansmäklarna.

Framför dig har du Vasastansmäklarnas Marknadsbrev. Avsikten är att ge dig en insikt i hur Vasastans bostadsmarknad och priser utvecklas och hur vi ser på framtiden i Vasastan.

Marknaden

Första kvartalet 2016 bjöd på en försiktigt uppåtgående bostadsmarknad i Vasastan. I skrivande stund ligger genomsnittspriset per kvadrat på 94 700 kr (92 400 kr föregående kvartal). Prisuppgången var därmed 2% i Vasastan enligt Mäklarstatistik. Utbudet var jämförbart med utbudet samma period 2015. SEB:s boprisindikator för april visar att 74% av de svenska hushållen tror på ökande bostadspriser under det kommande året.

Under februari och mars gjorde vi flertalet rekordförsäljningar. Våra försäljningspriser översteg marknadssnittet i Vasastan med 7% enligt Svensk Mäklarstatistik, vilket vi är mycket stolta över.

För perioden april – juni tror vi att priserna i Vasastan och Stockholm som helhet kommer att backa något. Ett vanligt år backar marknaden ca 2 % under perioden, men i år tror vi att påverkan från amorteringskravet kommer att trycka ned priserna ytterligare. En nedgång på 3-4 % känns sannolik. Särskilt perioden från mitten av maj till midsommar kan bli trög med längre försäljningstider och fler bostäder som inte säljs än tidigare i år.

Övrigt/Kuriosa

Den stora frågan i år handlar så klart om amorteringskravets påverkan och vilka andra bostadspolitiska åtgärder som kan komma att genomföras. Det är svårt att förutsäga vilket avtryck det blir med de nya amorteringsreglerna, särskilt på grund av att bankerna påstår att de redan tillämpar reglerna, vilket inte stämmer med det våra kunder säger till oss.

Vår magkänsla är såklart att priserna skall dämpas av hårdare amorteringsregler. Om bostadsköparen krävs på högre amorteringar så finns det helt enkelt mindre pengar kvar till att betala ränta. Med det sagt behöver det i sig dock inte innebära att priserna backar eftersom det finns starka drivkrafter som trycker upp priserna i Vasastan.

Undrar du vad din egen bostad är värd idag? Mejla oss på info@vasastansmaklarna.se eller ring på 08-612 94 00 så hjälper vi gärna dig med en kostnadsfri värdering!

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.