Vasastans bostadsmarknad: Maj 2018

Det är sommar i Vasastan! Tennisbanorna är öppna i Hagaparken och Brunnsviken ligger och gnistrar under högsommarvärmen och den stekande solen. Skärgården kallar och studentmössorna dyker upp som svampar i innerstadsskogen. Är du luttrad realist så tänker du säkert att det här blir den sommar vi får i år, men vi tror på sommaren här på Vasastansmäklarna och väljer att köpa solfaktor i storpack!

Men hur går det då för vår kära bostadsmarknad i Vasastan?

Framför dig har du nu Vasastansmäklarnas Marknadsbrev. Avsikten är att ge dig en insikt i hur Vasastans bostadsmarknad och priser utvecklas och hur vi ser på framtiden i Vasastan.

Marknaden

Mäklarstatistik, som samlar det största underlaget vad gäller försäljningar i Vasastan, rapporterar att snittpriset för april ligger på 92 030 kronor per kvadratmeter. Fortfarande högsta snittpriset bland innerstadsdelarna.

Dock är det många bostadsförsäljningar som inte når till kontraktsbordet och därmed inte noteras i statistiken. Därför finns sannolikt en dold nedsida i priserna. Vår tro är att snittpriserna i realiteten ligger runt 85-87 tkr per kvadratmeter med stor spridning från högsta till lägsta noteringar.

Det nya amorteringskravet som infördes 1 mars har gjort att marknaden präglas av ett betydligt lägre utbud än innan 1 mars utan att priserna för den sakens skull har gått upp, vilket annars hade varit en normal följd. Det beror på att köparna har intagit en avvaktande attityd, vilket håller priserna nere.

Skillnaden mellan de mest attraktiva bostäderna som säljs dyrast och övriga utbudet upplever vi som större än någonsin tidigare. Det är en rimlig effekt av att köpkraften hos de mest likvida köparna, med högst inkomster ytterligare stärkts i förhållande till genomsnittsköparen.

Tittar vi framåt så har utbudet i Vasastan redan gått upp ca 35 % de första två veckorna i maj och kommer sannolikt nå sin topp sista veckan i maj. Det är normalt för tiden på året och gör att en del bostäder inte kommer hitta köpare under perioden.

 

Övrigt/Kuriosa

I början av maj så gjorde vi en undersökning som jämförde priserna på bostadsrätter som låg på våning 0 till 2 i förhållande till de som låg på våning 3 och uppåt. I snitt var skillnaden 7 %. Det var väntat med en väsentlig skillnad då man i Vasastan är beredd att betala mycket för mer ljus och utsikt i lägenheten man vill flytta till.

 

Går du i flyttankar? Mejla oss på info@vasastansmaklarna.se eller ring på 08-612 94 00 så hjälper vi gärna dig med en kostnadsfri värdering och rådgivning.

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.