Vasastans bostadsmarknad: Januari 2016

Äntligen kom den riktiga vintern till Vasastan med minusgrader och gnistrande snö. Julen är ett minne blott och det är dags att tända brasan i öppna spisen igen efter några skridskovarv i Vasaparken. Då finns det ju ingenting som är så intressant som att få veta hur bostadsmarknaden i världens bästa stadsdel mår, eller hur?

Framför dig har du Vasastansmäklarnas marknadsbrev. Avsikten är att ge dig en insikt i hur Vasastans bostadsmarknad och priser utvecklas och hur vi ser på framtiden i Vasastan.

Marknaden

Fjärde kvartalet 2015 karaktäriserades av oförändrade eller svagt fallande priser i Vasastan. Prisförändringen var nästan obefintlig jämfört med tredje kvartalet. Under perioden oktober-december var genomsnittspriset i Vasastan på 92 400 kr per kvadratmeter, att jämföra med 92 600 under tredje kvartalet enligt Mäklarstatistik. Valueguard rapporterar att bostadsrättspriserna backat 0,7 % i Stockholm de senaste tre månaderna.

Särskilt slutet av november var lite tuffare, med förhöjt utbud och färre spekulanter per visning än tidigare.

För första kvartalet 2016 förutspår vi att priserna i Vasastan stiger om än i ett lugnare tempo än samma period 2015. Normalt har vi prisuppgångar på årets första kvartal men osäkerheten inför amorteringskravets följder och eventuella övriga regleringar som påverkar bostadsmarknaden gör att somliga passar på att göra sitt bostadsbyte nu, medan andra avvaktar utvecklingen. Boräntorna ser ut att ha nått botten för den här gången och många förutspår stigande räntor framöver. Dock har vi sannolikt inte nått gränsen för köparnas betalningsvilja riktigt än och allt sammantaget tror vi på en prisökning på 2-4 % under årets första kvartal.

Övrigt/Kuriosa

För dig som skall sälja din bostad under första kvartalet och känner dig lite äventyrlig, så kan det låga utbudet och den höga efterfrågan under sport- och påskloven ge goda förutsättningar till ett ovanligt högt försäljningspris.

Går du i flyttankar? Mejla oss på info@vasastansmaklarna.se eller ring på 08-612 94 00 så hjälper vi gärna dig med en kostnadsfri värdering och rådgivning.

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.