Vasastans bostadsmarknad: Januari 2017

Med nyåret avklarat och halvvägs in i januari så kommer här en kort uppdatering av läget på Vasastans bostadsmarknad. Hur avslutades året egentligen och kommer bostadsmarknaden slutligen att kollapsa under trycket från åsiktsmaskinerna?

En sak är säker i alla fall; Vasastansmäklarna sålde ca 9% dyrare än våra konkurrenter i Vasastan i november och 6% dyrare i december, enligt Mäklarstatistiks Bostadsbarometer. Våra säljare fick alltså i snitt 480 tkr mer i november och 360 tkr mer i december jämfört med våra konkurrenters. Det lönar sig att satsa på en kvalitetsmäklare som kan sin marknad.

Framför dig har du nu Vasastansmäklarnas Marknadsbrev. Avsikten är att ge dig en insikt i hur Vasastans bostadsmarknad och priser utvecklas och hur vi ser på framtiden i Vasastan.

Marknaden

Nu har vi precis avslutat en höstmarknad som varit förvånande på flera sätt. Amorteringskravet har inneburit ökade utbetalningar för de flesta som köper bostad nu och normalt kan man förvänta sig att det skall pressa priserna på marknaden. Vi trodde att osäkerhet höll säljare och köpare tillbaka under början av hösten och att det förklarade den sänkta omsättningen. Nu verkar den sänkta omsättningen mer ha sin förklaring i att en viss del av de som tänker sig byta bostad inser att de nu inte har köpstyrkan som krävs för att köpa den bostad de tänkt sig innan amorteringskravet. En inlåsningseffekt som håller nere utbudet och håller uppe priserna.

I juni låg snittpriset per kvadratmeter i Vasastan på ca 90 tkr. I december var vi uppe i 101 tkr per kvadratmeter. De tillfälliga reglerna om slopat tak för uppskov av beskattning av vinst har nu trätt i kraft, men hittills har det inte frigjort någon större mängd stora bostäder till marknaden.

Vinter/vårmarknaden kommer att bli intressant att följa. Vår tro är att priserna kommer att hållas uppe till ett par veckor efter påsk och sedan tryckas ned i maj och juni till följd av förhöjt utbud.

 

Övrigt/Kuriosa

Nu har vi arbetat med Preview (vårt försäljningskoncept för dig som inte har bråttom att sälja) i 6 månader och det har inneburit ett antal väldigt lyckade försäljningar. Kortfattat så är det ett sätt för dig att få riktigt bra betalt och ovanligt lång tid på dig att flytta ut, så att du kan hitta nästa bostad i lugn och ro. En långsiktig försäljningsstrategi som tar fördel av Stockholms stressade och kortsiktiga bostadsmarknad. Ring oss så berättar vi mer!

Går du i flyttankar? Mejla oss på info@vasastansmaklarna.se eller ring på 08-612 94 00 så hjälper vi gärna dig med en kostnadsfri värdering och rådgivning.

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.