Vasastans bostadsmarknad: Augusti 2016

Solen gnistrar i vågorna, vinden fläktar skönt och grillen går varm. Sommaren är ju bara för härlig i år! Men någonstans längst bak i sinnet börjar du bli varse att även den här sommaren kommer ta slut. Nu får du snart chansen att götta dig i skolstarter, nya jobb och hopplösa träningslöften till dig själv. Då behöver du såklart flytta också och det kan du ju inte lyckas med utan en karta att följa!

Framför dig har du nu Vasastansmäklarnas Marknadsbrev. Avsikten är att ge dig en insikt i hur Vasastans bostadsmarknad och priser utvecklas och hur vi ser på framtiden i Vasastan.

Marknaden

Som nämndes i förra marknadsbrevet så var utbudet mycket högt under våren. I Vasastan annonserades 12% fler bostäder under maj i år jämfört med samma tid förra året. Den höga omsättningen kan sannolikt förklaras med att många passade på att göra sin bostadsaffär innan Amorteringskravets införande.

Marknaden efter den 1 juni och Amorteringskravets införande präglades av ett mycket kraftigt fall i omsättningen på bostadsmarknaden. På nationell nivå såldes 15% färre bostäder i juni 2016 i jämförelse med juni 2015. Dock så annonserades ca 10 % fler bostäder i juni i år jämfört med samma tid förra året enligt vår statistik. Det talar för att många säljare blev tvungna att dra tillbaka sina annonser utan att ha sålt i juni. Priserna sjönk också inte helt oväntat. Snittpriset per kvadratmeter i Vasastan i juni var 90 562 kr, dvs nästan 4% lägre än snittpriset i maj enligt Mäklarstatistik.

Julimarknaden skiljer sig inte nämnvärt från tidigare år. Utbudet är lågt och intresset är högt, vilket vi ser på den höga trafiken på våra bostadsannonser. Priserna är ojämna, vilket också är normalt för perioden och typiskt för en marknad med sänkt utbud och efterfrågan. Utbudet kommer sannolikt att öka kraftigt med start i slutet av vecka 31 och de tre nästkommande veckorna.

Det återstår att se om vi kommer att få ett kraftigt överutbud i augusti och september, när de som inte lyckades sälja i juni kommer tillbaka till marknaden. Mot mitten av september så kommer vi troligen ha en klar uppfattning om hur amorteringskravet påverkade Stockholmsmarknaden generellt och Vasastansmarknaden specifikt. Spännande tider på bostadsmarknaden, minst sagt.

Övrigt/Kuriosa

För dig som funderar på att byta bostad i höst kan det antagligen vara en bra idé att utnyttja utbudets rörelser för att maximera ditt slutpris och få till ditt köp när ett högt utbud håller ner priserna.

Går du i flyttankar? Mejla oss på info@vasastansmaklarna.se eller ring på 08-612 94 00 så hjälper vi gärna dig med en kostnadsfri värdering och rådgivning.

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.