Vasastans bostadsmarknad: Juli 2017

Midsommarstången står och vissnar och vi väntar förhoppningsfullt på att den riktiga sommaren skall infinna sig. Lika bra att ta en paus och kika på hur marknaden i Sveriges finaste stadsdel mår, tycker vi.

En bra källa för information är Svensk Mäklarstatistik som har 90 % av alla bostadsförsäljningar till grund för sin prisstatistik. Deras statistik ligger är basen i de bästa värderingsverktygen och deras rapporter är det vanligaste underlaget i medias rapportering om marknaden.

I nio månader har vi fått en jämförelse av Vasastansmäklarnas genomsnittspriser ställt mot resten av mäklarna i Vasastan. Vi har enligt Svensk Mäklarstatistik i snitt överträffat våra konkurrenters kvadratmeterpriser med 5% under den perioden. Det innebär att våra kunder i snitt har fått ca 350 000 kronor mer av sin försäljning än våra konkurrenters stackars kunder.

Framför dig har du nu Vasastansmäklarnas Marknadsbrev. Avsikten är att ge dig en insikt i hur Vasastans bostadsmarknad och priser utvecklas och hur vi ser på framtiden i Vasastan.

 

Marknaden

Förra året präglades av kraftig prisuppgång som en följd av sänkt omsättning på marknaden. Sannolikt valde många att avvakta med sin flytt när de upptäckte att de amorteringsreglerna innebär stora utbetalningar varje månad.

Under första kvartalet hölls priserna uppe, men i april och maj ökade utbudet igen, vilket i och för sig är normalt för perioden. Följden blev att priserna pressades ned ca 2 % från toppnoteringen 101 134 kr per kvadratmeter i februari. I juni hämtade sig priserna något när utbudet gick ned inför midsommar, snittpriset blev 100 499 kr.

Vi vet av erfarenhet att en period med sänkt omsättning på bostadsmarknaden normalt följs av förhöjd omsättning därefter. Man kan vänta med att ordna ett eget sovrum till lilla Olle ett tag, men förr eller senare gör trängseln så att man måste flytta, så att säga. Det blir spännande att se om vi nu kanske kommer få vår utbudsökning till hösten, eller om den låter vänta på sig ytterligare. Om omsättningen nu kommer att öka så kan det komma att pressa priserna, när även de köpare som har lägre kontantinsatser skall leta nytt.

 

Övrigt/Kuriosa

Nu har vi arbetat med Preview (vårt försäljningskoncept för dig som inte har bråttom att sälja) i ett år och det har inneburit ett antal väldigt lyckade försäljningar. Kortfattat så är det ett sätt för dig att få riktigt bra betalt och ovanligt lång tid på dig att flytta ut, så att du kan hitta nästa bostad i lugn och ro. En långsiktig försäljningsstrategi som tar fördel av Stockholms stressade och kortsiktiga bostadsmarknad. Ring oss så berättar vi mer!

Går du i flyttankar? Mejla oss på info@vasastansmaklarna.se eller ring på 08-612 94 00 så hjälper vi gärna dig med en kostnadsfri värdering och rådgivning.

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.