Vasastans bostadsmarknad: Mars 2018

Äntligen! Vi som älskar att stå trött i benen med ett leende på läpparna och solen i ögonen i alper och fjäll har ju fått en riktig drömvinter till skänks i år. Metervis med snö och stabil kyla gör vintern till en av de bästa sedan åttiotalet! För dig som inte är lika begeistrad så kan trösten ligga i att det går snabbt när det väl slår om, så håll ut bara. Under tiden ni väntar så får ni värma er med den härliga sommarbalkongen i bilden ovan. Nu tar vi en titt på bostadsmarknaden i vårt härliga Vasastan!

 

Efter en tung höst på bostadsmarknaden med en prisnedgång på ca 15 %, så är det skönt att solen nu tittar fram och att bostadsmarknaden börjat fungera lite bättre igen. Utbudet har nästan halverats i Vasastan de senaste två veckorna, från 366 bostäder (ex nyproduktion) i Vasastan och Norrmalm vecka 7 till 202 bostäder i skrivande stund vecka 11.

Framför dig har du nu Vasastansmäklarnas Marknadsbrev. Avsikten är att ge dig en insikt i hur Vasastans bostadsmarknad och priser utvecklas och hur vi ser på framtiden i Vasastan.

 

Marknaden

Som sagt så präglades höstens bostadsmarknad i Vasastan av ett mycket högt utbud och en stor andel osålda bostäder. Utbudsökningen under hösten drevs av de som avvaktat sin flytt efter amorteringskravet 2016 och nu kommit till en situation där de behöver genomföra sina planerade flyttar. Till det kom en förlängd försäljningstid i snitt, vilket är normalt på en marknad med fallande priser. Som grädde på moset så publicerades det nästan dagligen nya negativa nyheter om bostadsmarknaden, vilket gjorde köparna än mer osäkra.

Röken har inte riktigt lagt sig än efter höstens stökiga marknad, men vår uppfattning är att priserna backat ca 15 procent sedan toppen. Mäklarstatistiks släpande 3 månaders prisstatistik visar på snittpriser om ca 91 tkr per kvadratmeter i februari. Då skall man komma ihåg att det fortfarande är onormalt många bostäder som inte säljs, vilket kan indikera att det riktiga snittet ligger något lägre.

Då kan man ju tro att vi nu nått en ny nivå där priserna kommer att stanna, men så enkelt är det ju inte. Det nya amorteringskravet, som innebär att de som belånar sin bostad med mer än 4,5 gånger den totala hushållsinkomsten skall amortera ytterligare 1 % av lånet, har gjort att utbudet igen tryckts tillbaka. Det i sin tur kommer sannolikt leda till att priserna vänder något uppåt igen under en period, innan effekten av det nya kravet blir synlig om 9-15 månader.

 

Övrigt/Kuriosa

En bra källa för information är Svensk Mäklarstatistik som har 90 % av alla bostadsförsäljningar till grund för sin prisstatistik. Deras statistik ligger är basen i de bästa värderingsverktygen och deras rapporter är det vanligaste underlaget i medias rapportering om marknaden.

I nio månader har vi fått en jämförelse av Vasastansmäklarnas genomsnittspriser ställt mot resten av mäklarna i Vasastan. Vi har enligt Svensk Mäklarstatistik i snitt överträffat våra konkurrenters kvadratmeterpriser med 5% under den perioden. Det innebär att våra kunder i snitt har fått ca 350 000 kronor mer av sin försäljning än våra konkurrenters stackars kunder.

Sälj med oss, med andra ord!

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.