Vasastans bostadsmarknad: Oktober 2016

Sommaren är nu definitivt över och vi är nästan halvvägs till jul redan. Vardagen är här och rutinerna sitter vid det här laget. Gym, skola och arbete rullar på och så smått kan man börja snegla mot julhelgsplaner och skidresor.

Men först ska vi stanna upp och kika på hur bostadsmarknaden i Vasastan påverkats av amorteringskravet som nu verkat i snart fem månader och vad vi kan förvänta oss framåt.

Framför dig har du nu Vasastansmäklarnas Marknadsbrev. Avsikten är att ge dig en insikt i hur Vasastans bostadsmarknad och priser utvecklas och hur vi ser på framtiden i Vasastan.  

 

Marknaden

Många trodde att marknaden i augusti och september skulle präglas av ett överutbud av bostäder till salu som en följd av att många inte lyckades med sina försäljningar innan sommaren. Det skulle då också innebära sjunkande priser på bostadsmarknaden. Så har det inte blivit kan vi se med facit i hand.

Prisutvecklingen i Vasastan den senaste månaden, enligt Svensk Mäklarstatistik visar en ökning av snittpriset till 95 672 kr per kvadratmeter vilket är 2% upp från september. Genomsnittstiden från publicering av annons på Hemnet till att bostaden säljs, har gått upp från 21 dagar i maj till ca 30 dagar i september. Längre ”time on market” indikerar normalt prisnedgång.

Sannolikt hålls nu genomsnittspriserna uppe av den låga omsättningen. Omsättningen på marknaden har sjunkit med ca 30% jämfört med samma tidsperiod förra året. Det kan betyda att vi får ett pristapp på några procent om utbudet skulle öka.

Den minskade omsättningen beror sannolikt på osäkerhet hos köparna och inlåsning som följd av amorteringsreglerna. Det är helt enkelt en större utgift med nästa lån om man nu skall amortera i högre grad.

En annan tendens som vi erfarit i försäljningarna, är att de bostäder som har det där lilla extra har ytterligare distanserat sig prismässigt från det vanliga utbudet. Det tyder på att de starkaste köparna efter amorteringskravet har större köpkraft i förhållande till majoriteten av köparna. Det är i och för sig logiskt då de sannolikt inte drabbas av amorteringskravet i lika hög grad som majoriteten av köparna.

SEB:s boprisindikator, som indikerar kundernas tro på marknaden framåt (påverkar på kort sikt) visar på fortsatt övervägande tro på stigande bostadspriser.

Inför årets sista kvartal förväntar vi oss att marknaden kommer att vara fortsatt avvaktande med stillastående priser fram till slutet av november och början av december, då vi kan få en svag prisnedgång som följd av ett ökat utbud. Ett ökat utbud är normalt för den tiden på året.

Övrigt/Kuriosa

De nya egenskaperna på marknaden gör att du som skall sälja nu i höst/vinter bör förbereda försäljningen på rätt sätt och försöka välja din timing med eftertanke. Hör av dig till oss så hjälper vi gärna till.

Vi vet i skrivande stund inte om regeringens förslag att slopa taket på uppskovsbeloppet för de som säljer sin bostad kommer att bli verklighet. Regeringens förhoppning är att det skall frigöra flyttkedjan på bostadsmarknaden och göra det möjligt för fler att ta steget vidare till nästa bostad. Om förslaget antas, så kan det bidra till att lite färre köpare tvingas att betala höga amorteringar och att bostadspriserna stimuleras uppåt. Den som lever får se, som man brukar säga.

 

Vasastansmäklarna Preview – Ett nytt sätt att sälja sin bostad

Vi fortsätter vårt framgångsrika nya koncept för dig som planerar att byta bostad. Fördelen är att du får en lönsam försäljning med ett långt tillträde och sedan kan söka ny bostad i lugn och ro. Vi har tagit fram Preview, för att kunna hjälpa dig att sälja till en så stark köpare som möjligt. Om du kontaktar oss redan nu, när du precis har bestämt dig för att det är dags att börja kika på nytt boende, så kan vi hjälpa dig att maximera slutpriset.

Läs mer om Preview här.

Mejla oss på info@vasastansmaklarna.se eller ring på 08-612 94 00 så bokar vi gärna ett förutsättningslöst möte där vi kan berätta hur vi kan hjälpa dig utifrån dina förutsättningar.

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.