Vasastans bostadsmarknad: Oktober 2017

Hösten är här och det med besked! Med vinden och regn i ansiktet smiter vi åt sidan och kikar lite på hur bostadsmarknaden i Vasastan ligger till. Kommer det bli någon priskorrigering som följd av förra årets amorteringskrav eller tuffar marknaden på oberört i Sveriges dyraste stadsdel?

Framför dig har du nu Vasastansmäklarnas Marknadsbrev. Avsikten är att ge dig en insikt i hur Vasastans bostadsmarknad och priser utvecklas och hur vi ser på framtiden i Vasastan.

 

Marknaden

Vårens priser låg relativt stabilt med ett snitt runt 100-102 tkr per kvadratmeter. Efter påsk började marknaden bromsa upp något och priserna justerades ned någon procent. Dock ökade inte utbudet så kraftigt som vi hade kunnat tro.

Nu när vi är på andra sidan sommaren så kunde vi konstatera att priserna höll sig höga även i juli och augusti. Däremot hände det något i början av september. Utbudet tenderar till att vara högt runt månadsskiftet mellan augusti och september för att sedan dämpas i mitten av september. Därför brukar priserna vara lite dämpade i slutet av augusti och sedan förbättras något i september.

Det vi upplevt på marknaden i september är en hejdlös ökning av utbudet till nivåer som vi inte sett sedan 2012. Uppskattningsvis hittar just nu varannan bostad en köpare och det på betydligt lägre nivåer än tidigare. Det är svårt att säga med större precision exakt hur mycket priserna justerats, men en uppfattning hos erfarna mäklare är att det handlar om en sättning på 10-15 % sedan augusti.

Sättningen är antagligen en följd av ett ökat utbud som kommer av att många som avvaktat med sina flyttar nu tvingas gå till marknaden av praktiska skäl. Man behöver det där extra rummet eller vad det nu är för omständighet som gör en flytt aktuell. Till det kommer en mycket negativ mediabevakning som ökar oron kring bostadsmarknaden, vilket gör köparna nervösa. Ingen vill vara den sista att köpa dyrt, så att säga.

 

Övrigt/Kuriosa

En bra källa för information är Svensk Mäklarstatistik som har 90 % av alla bostadsförsäljningar till grund för sin prisstatistik. Deras statistik ligger är basen i de bästa värderingsverktygen och deras rapporter är det vanligaste underlaget i medias rapportering om marknaden.

I nio månader har vi fått en jämförelse av Vasastansmäklarnas genomsnittspriser ställt mot resten av mäklarna i Vasastan. Vi har enligt Svensk Mäklarstatistik i snitt överträffat våra konkurrenters kvadratmeterpriser med 5% under den perioden. Det innebär att våra kunder i snitt har fått ca 350 000 kronor mer av sin försäljning än våra konkurrenters stackars kunder.

Vi sätter ju alltid som mål att slå rekord i föreningen vi har en försäljning i, antingen vad gäller kvadratmeterpris eller köpeskilling. Under våren så nådde vi vårt mål i 66 % av försäljningarna, vilket vi är riktigt stolta över. Sälj med oss med andra ord. J

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.