Vasastans Bostadsmarknad: Maj 2020

Vasastans bostadsmarknad Maj 2020

Solen skiner, vårvärmen smyger sig in och träden längs Vasastans avenyer och parker har slagit ut i grönska. Tar man in den lugna trafiken och att det är ganska lite folk i rörelse så skulle man kunna luras att det är en lite ovanligt kylig dag i början av juli. Man skulle kunna tro att allt är frid och fröjd och att Vasastansborna sökt sig bort mot varmare breddgrader. Men så är det inte förstås, som vi alla vet.

Vi tar emot många frågor om hur man skall förhålla sig till den nya situationen i samhället när det gäller planer på att byta boende framöver. Är det läge att sälja? Köpa större? Leta nytt? Läs vidare så får du svaren du söker!

Framför dig har du nu Vasastansmäklarnas Marknadsbrev. Avsikten är att ge dig en insikt i hur Vasastans bostadsmarknad och priser utvecklas och hur vi ser på framtiden i Vasastan.

Marknaden – Samma omsättning, långsammare försäljningar och lägre priser
I februari pekade allt på att vi skulle få en kraftig uppgång i priserna den här våren i Vasastan. Vi noterade försäljningspriser uppe mot 200 tkr per kvadrat i vissa fall och en ovanligt hög aktivitet från köparna. Många bostäder såldes innan huvudvisningen hann bli av och utbudet hölls nere av den höga omsättningshastigheten. Vår prognos då var att priserna skulle gå upp 10-15% under våren.

Prisstegringen bromsades upp med kraft i mars i samband med att nyhetsrapporteringen och restriktionerna runt Coronakrisen tog fart. Som grädde på moset så publicerades det nästan dagligen nya negativa nyheter om bostadsmarknaden, vilket gjorde köparna än mer osäkra. Försäljningstiden för bostäder förlängdes, vilket är normalt på en marknad med fallande priser.

Jämför man priserna i försäljningar gjorda under årets tre första månader, med dem som genomförts i april så ser det ut som vi fått en snabb nedgång i priserna i Vasastan. Preliminärt handlar nedgången hittills om ca 5-10%. Det ger snittpriser om 92-96 tkr per kvadratmeter, mot 102 tkr som vi hade i januari. Omsättningen, alltså hur många bostäder som sålts varje vecka, har dock inte påverkats nämnvärt utan ser ut att ligga på samma nivå som tidigare år. Köpare och säljare hittar alltså varandra, men på nya prisnivåer helt enkelt.

Hur det blir framåt är svårt att säga med säkerhet. På kort sikt är det nyhetsrapporteringen som påverkar mest. När de negativa nyheterna byts ut mot mer hoppfulla nyheter så kommer fler köpare att våga slå till, vilket bör driva på marknaden och lyfta priserna. På lång sikt beror prisutvecklingen på hur privatekonomin för Vasastansborna påverkas av förändringarna i samhällsekonomin. Om Vasastansbons disponibla inkomst och kostnad för finansiering inte påverkas av krisen så kommer priserna med säkerhet på nytt klättra uppåt igen. Vi tror att det kan bli så på sikt, men det beror förstås på hur Coronakrisen utvecklas de närmaste månaderna.

Skall man byta bostad nu?
För den som är på väg uppåt i bostadsstegen och avser att köpa en dyrare bostad än den man flyttar från så talar mycket för att det är bra timing att göra det nu. Anledningen är att nettosteget upp till nästa bostad är mindre nu när priserna pressats något. Steget från en tvårummare till en trea är mindre i pengar sett nu än vad det var i januari. Det förutsätter förstås att man har med sig en tillräcklig kontantinsats till nästa boende.

För den som tror att priserna kommer att falla i framtiden är timingen också bra, förutsatt att man får rätt. Om krisen sätter djupa spår i ekonomin, som kommer att trycka ner priserna de kommande månaderna, så är det logiskt att sälja så snart som möjligt, för att sedan köpa nytt när priserna gått ner ytterligare.

Om du överväger att byta bostad inom de närmaste 18 månaderna så kan det vara ett bra första steg att förbereda din annons nu och få kontakt med oss för rådgivning och planering. På det sättet är du förberedd och kan ”trycka på knappen” när det blir läge att sätta igång försäljningen.

Ta hand om varandra, så hörs vi snart igen!

BJÖRN BRING
Kontorschef / Reg. Fastighetsmäklare
(Mer än 500 sålda bostäder i Stockholms innerstad med 4,8 i kundbetyg från Hittamäklare)

I nio månader har vi fått en jämförelse av Vasastansmäklarnas genomsnittspriser ställt mot resten av mäklarna i Vasastan. Vi har enligt Svensk Mäklarstatistik i snitt överträffat våra konkurrenters kvadratmeterpriser med 5% under den perioden. Det innebär att våra kunder i snitt har fått ca 350 000 kronor mer av sin försäljning än våra konkurrenters kunder.
Sälj med oss, med andra ord!

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.