Vasastans bostadsmarknad: Vinter 2020

Vasastans bostadsmarknad

Såhär i mitten av februari har vi kommit in i vardagslunket på allvar efter julhelgerna. Solen är på väg att smyga in i våra liv igen och snön lyser med sin frånvaro trots stundande sportlov. Om du har börjat leta nytt så kan du säkert känna en frustration över att det inte finns så mycket att välja på, marknaden är uppe i normal omsättning, men utbudet känns lågt när man tittar efter boende. Vad beror det på? Och vad betyder det? Läs vidare så får du insyn.

Framför dig har du nu Vasastansmäklarnas Marknadsbrev. Avsikten är att ge dig en insikt i hur Vasastans bostadsmarknad och priser utvecklas och hur vi ser på framtiden i Vasastan.

Marknaden

Stark marknad 2019

Stockholms och Vasastans bostadsmarknad gick stabilt uppåt under 2019 och avslutade på plus 5% varav 1% av uppgången skedde under sista kvartalet enligt Svensk Mäklarstatistik. Vasastans kvadratmeterpris steg till ett snitt på 97 714 kr per kvadratmeter i slutet av året.

Delad marknad efter amorteringskraven

När man tittar på värdet på specifika bostäder så är intrycket mycket spritt. Variationen i pris är stor beroende på läge i Vasastan, ålder på huset, storlek på bostaden och andra egenskaper. Framförallt är marknaden delad, där priserna i dyraste segmentet, den högsta femtedelen av marknaden, distanserar sig från resten. Bakgrunden till det är att köparna av de dyraste bostäderna inte dabbas lika hårt av amorteringsreglerna.

Vinter-vårmarknaden

Hushållen i landet tror på inför 2020 stillastående priser och en svagt stigande reporänta enligt SEB:s boprisindikator, vilket känns naturligt precis efter höjningen av räntan vid slutet av 2019.

Prisuppgång under våren

Ser vi till omsättningen i januari så var den normal i förhållande till tidigare år. Dock upplever många av våra kunder att utbudet är litet. Det förklaras av att tiden på marknaden för varje försäljning kortats av avsevärt. Det brukar vara en säker indikator på stundande prisuppgång. Att priserna sticker iväg har vi även sett tecken på i våra försäljningar med toppnoteringen på ca 180 tkr per kvadratmeter som det mest häpnadsväckande exemplet.

Marknaden är mer beslutsam nu än under hösten, vilket leder till snabbare försäljningar och gör att priserna kommer att stiga under årets första fyra månader för att sedan sannolikt dämpas lite framåt maj-juni. Känslan är att priserna kan stiga kraftigt under våren. För dig som planerar bostadsbyte är det därför hög tid att komma igång med förberedelser och planering.

Planerar du köpa nytt?

Planerar du att byta bostad och vill träffa en av våra fantastiska mäklare för fri rådgivning och värdering av din bostad? Mejla oss på info@vasastansmaklarna.se eller ring på 08-612 94 00 så hjälper vi dig.

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.