Vintagestan

Hur ska en modemedveten Vasastansbo klä sig för att passa in i den vackra omgivningen? Kvarterens stil präglas ofta av en skön retrokänsla och på smågatorna runt Odenplan och S:t Eriksplan gömmer sig verkliga smultronställen för vintageälskare. Vi pratar med Karin Törnblom, en riktig modekonnässör som bloggar om sitt liv i kvarteren på All Tomorrows Parties.

 

Karin bor i en liten lägenhet i Birkastan som hon brukar kalla ”lägenhetsgarderoben”. Stilmässigt gillar hon att blanda färger, mönster och material till mer eller mindre galna outfits som hon presenterar på sin blogg. När hon inte inventerar vintagebutiker, sitter hon gärna med ett glas rött på någon av Vasastans kvarterskrogar. Vi bad henne om en liten tur runt områdets bästa secondhand-affärer och riktiga vintagebutiker som gömmer skatter för de stilmedvetna.

Oldtouch-1

Old Touch på Upplandsgatan är Karins första val när det gäller riktig kvalitetsvintage. Med kläder och prylar som dateras ändå från 1800-talet, är den vackra butiken

en skattkista där man ofta hittar riktig vintage, en hel del accessoarer och huvudbonader. Hon tipsar även om lådor med gamla knappar, där man kan hitta underbara pärlor.

 

På samma gata ligger ZAK, enligt Karin en klassiker i Vasastan, som är mer inriktad på prisvärd secondhand. Här man man göra riktiga fynd om man har tid att sålla.

Zak-1

Likaså är det på Lottas Vintage, också på Upplandsgatan, där man kan hitta allt från mönstrade 70-tals skjortor till nya skor från både Dr. Martens och svenska designers som Carin Wester.

 

På Odengatan 82 ligger 118 Second Läder, en himmel för de som älskar päls och skinn. Karin gillar särskilt deras fantastiska skinnkappor från 60-70-talet som ofta är i toppskick.

 

Men det viktigaste enligt Karin är inte vilka butiker man besöker, utan hur man gör det. Därför försöker hon se till att ha gott om tid.

118-l+ñder

– När man väl fyndar så gör man det alltid ordentligt!, säger vintageexperten. – Man ska inte heller utesluta någon butik. Även om sådana butiker som Old Touch och Zak bjuder på väl utvalda pärlor, gillar jag också att gå till Stockholms Stadsmission på Hagagatan eller Myrorna på Norrtullsgatan och botanisera.

Just de lite billigare butikerna bjuder ibland på oväntade fynd. Karin berättar hur hon en gång spontanköpte en Chanel-väska på Humana, som tidigare låg på Odengatan.

 

-Mitt bland alla plastiga väskor såg jag något jag ville titta närmare på. Jag undersökte väskan noga och tänkte att det fanns en rimlig chans att den faktiskt var äkta. Jag köpte den för 200 kr och det visade sig sedan att min magkänsla var rätt. En annan gång på Myrorna hade de lagt alla scarfs i en låda och skrivit 15 kr. Jag rotade runt lite och bland all syntet hittade jag en i siden. Den hade handrullade, tydligt handsydda kanter och när jag tittade närmar såg jag att det var en Hermès. Den köpte jag för 15 kr!

Zak-2

Att handla vintage blir mer än bara ett stilval, det blir till en hel livsstil. Karin kommer fortfarande ihåg sitt första kap, en bordeauxfärgad skinnkappa från 70-talet som hon fyndade för någon hundralapp på Myrorna. Det roligaste med att shoppa vintage är enligt henne själva jakten, som hon beskriver så här:

 

– Jag skannar ofta snabbt av en butik och fastnar med blicken när jag ser något exklusivt material, roliga mönster eller nån speciell detalj. Därefter kollar jag närmare på plagget. Numera vet jag ganska snabbt, nästan instinktivt om det är ett ”fynd” eller ej, säger hon. – Det finns mer lyxbetonade vintagebutiker som säljer designerkläder och väldigt utvald vintage. Jag gillar idén, men personligen tycker att charmen med secondhand då går lite förlorad. För mig är det spännande att få göra urvalet själv, att gå på vintagejakt helt enkelt!

Lottas-vintage-2

Just nu letar Karin efter en färgad vintagepäls från 80-talet i blått eller någon annan galen färg. Specialist som hon är, kommer hon säkert att hitta exakt det hon vill. Hon bor ju på Vasastan, Stockholms mest vintageinspirerande kvarter.

 

-Jag tror att Vasastan är ganska trendkänsligt och speglar samhället i stort. – sammanfattar Karin. Vintage och secondhand är här för att stanna och jag tror att intresset bara kommer att öka!

 

 

Zak, Upplandsgatan 19A

118 Second Läder, Odengatan 86

Old Touch, Upplandsgatan 43

Stockholms Stadsmission, Hagagatan 3

Lottas Vintage, Upplandsgatan 45

Myrorna, Norrtullsgatan 9

karin

Karin Törnblom, Modekonnässör

Kontakta oss

På Vasastansmäklarna vet vi vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär. Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.